реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

У гості — до сябрів

Програма «Єврорегіон «Дніпро» - в дії. 11-12 листопада ц.р. журналісти Чернігова за підтримки управління у справах преси та інформації облдержадміністрації взяли участь у прес-турі по спортивних об’єктах Гомеля.

Така практика обміну журналістами існує в рамках Угод про співпрацю між Чернігівщиною, Гомельщиною і Брянщиною про торгово-економічну, науково-технічну і культурну співпрацю від 30 червня 2002 року і про створення прикордонного співтовариства «Єврорегіон «Дніпро» від 29 квітня 2003 року.
Почергово журналісти мають змогу щороку бувати у сусідніх прикордонних областях, аби на власні очі побачити і передати згодом вдома своїй аудиторії інформацію про життя друзів.

Проблеми інформаційної підтримки здорового способу життя, виховання здорової нації є спільними для жителів наших прикордонних областей і країн у цілому. У Гомелі розвитку спортивних об’єктів приділяється протягом останніх років велика увага. Особливо це імпонує молодому поколінню білорусів.
Школа олімпійського резерву по футболу. Першим об’єктом для відвідування журналістами з Брянської області і Чернігова стала дитячо-юнацька школа олімпійського резерву по футболу. Створена вона у жовтні 1972 року на базі Гомельської ДЮСШ №1. Спеціалізація по футболу закріпилась за нею у 1978 році. Зараз школа має кілька приміщень і розвинену інфраструктуру (сучасні вбиральні, душові). Футбольні поля і майданчики (відкриті і закриті) є як з природним, так і зі штучним покриттям. Вони відповідають сучасним олімпійським вимогам. З вихованцями 6-15 років тренери працюють як на власній базі, так і у міських школах. Загалом у 49 групах любов до футболу виховується у 690 хлопчиків і юнаків. Три вихованці школи олімпійського резерву грають за національну збірну футбольну команду Білорусі. За останні 5 років потяг до футболу серед білорусів зріс суттєво.

Гребля на байдарках і каное.

Гребна база «Водник» Школи вищої спортивної майстерності збудована у 2007 році (на будівництво і оснащення витрачено 80 млрд. білоруських рублів) на березі річки Сож. Сама будівля уже вражає. Зовні вона нагадує великий корабель. Усередині приміщення є все необхідне обладнання для тренувань. Не лише спортивні снаряди, але й буфет, вбиральні, душові, сауна і кріосауна. Фахівці у галузі спортивної медицини мають комп’ютерне забезпечення для функціональної діагностики фізичних даних спортсменів. Тренажери є як виробництва США, Італії, так і Китаю. Вартість - від 3 («Концепт») до 70 тис. дол. США (човни). На цій базі щодня тренується близько 300 молодих людей, з якими працюють 15 тренерів. Одночасно можуть тренуватись 150 осіб. База надає також платні послуги всім охочим долучитись до водних видів спорту. Цьогоріч заробили таким чином вже 35 млн. білоруських рублів.
«Кубок Полісся». Журналісти мали приємну змогу взяти участь в урочистій церемонії відкриття Міжнародного турніру по хокею з шайбою «Кубок Полісся» у льодовому палаці Гомеля. Ці змагання започатковані 6 років тому. 11-13 листопада ц.р. у Гомелі грали команди Білорусі, Данії, Норвегії, Словаччини. Гомельській льодовій арені вже 11 років. Вона оснащена за сучасними міжнародними стандартами. Цей спортивний комплекс входить до складу ще однієї Школи олімпійського резерву, але вже хокейного спрямування ( хокей з шайбою, м’ячем, фігурне катання). Жителі Гомеля - фанати хокею. Особливе враження справляв вік глядачів - молодь - і їхній патріотизм. Вони щиро і активно підтримували свою команду, хоча рахунок у матчі з Данією був 2:4. Всі 3000 місць на трибунах були заповнені. З гордістю повідомив журналістам директор школи і льодового палацу Ігор Воробйов, що три вихованці гомельської школи хокею грають за національну збірну.

Кінний спорт.

Чергові приємні враження довелось пережити під час відвідування Гомельського обласного центру олімпійського резерву з кінного спорту. Кінна школа в Гомелі працює з 1957 року і є другою за значенням після Мінської. Тут культивуються три види спорту - конкур, виїздка і триборство. На території у 36 гектарів колишніх земельних маєтностей князя Паскевича розміщується ціле кінне містечко. Донині слугує одна конюшня князя і манеж, збудовані 1849 року. Пізніше зведено ще три нових - всього для 110 коней. Критий манеж для виїздки і змагань з кінних видів спорту введено у дію 2006 року. З кіньми віком 6-15 років працюють інструктори, спортсмени, доглядачі. Справу до душі знайшли у кінній школі понад 300 учнів у віці від 10 років і старше. У музеї кінного спорту господарі розповіли про свої спортивні досягнення, свою гордість - майстрів спорту міжнародного класу, яких підготувала школа. Коні - розумні тварини. Коли до них ставляться з турботою і любов’ю - вони відповідають взаємністю і допомагають спортсменам здобувати світові рекорди, як-то: стрибок угору на висоту 2 м 47 см (1949 рік) і стрибок у довжину - 8 м 30 см (1951 рік).

Тенісні корти.

У найсучаснішому і наймолодшому мікрорайоні Гомеля «Красний Мельник» створюються всі необхідні умови для приємного проживання і відпочинку мешканців. Вражають з побутової точки зору два величезних супермаркети «Лінія» і «Алмі». Окрім спортивної льодової арени тут розміщується Гомельський обласний центр олімпійського резерву з тенісу. Він вже має для роботи з дітьми і дорослими 2 відкриті ґрунтові корти, 3 відкриті корти зі штучною травою, 5 кортів у закритому приміщенні. Будуються ще три корти. Щодня безкоштовно на кортах займаються тенісом 385 дітей. Є також платні групи. У них тренуються близько 400 осіб. Фінансову підтримку надає «Гомельоблнафтопродукт». Цьогоріч (у додаток до бюджетних коштів) вона склала 200 млн. білоруських рублів. Директор центру має надію, що через 2-3 роки на кортах матимуть змогу протягом дня тренуватись до 800 осіб. Одна година оренди п’яти кортів у закритому приміщенні коштує 44 тис. білоруських рублів. Грати молодь і дорослих вчать методисти. Цей вид спорту доволі модний у сучасному світі. За рахунок тренувань приватних осіб, команд трудових колективів центр заробив цього року вже 85 млн. білоруських рублів.

Поруч з тенісними кортами завершується спорудження закритого басейну з ванною довжиною в 50 метрів.
Отже, у цьому міському мікрорайоні виросте нове покоління здорових людей і відомих спортсменів.

Міський стадіон.

Не змогли журналісти з Чернігова і Брянщини оминути арену центрального міського стадіону. Його будівництво теж завершене недавно. Стадіон розрахований на 15 тис. глядачів. Середня завантаженість під час футбольних поєдинків становить 5 тис. осіб. Всі споруди стадіону сертифіковані під лігу чемпіонів. Футбольний клуб «Гомель» має на стадіоні власні приміщення. Нам подумалось: от би нашим футболістам і вболівальникам такі умови для гри!
У редакції газети «Гомельська правда». Підбиття підсумків прес-туру відбулось у редакції обласної газети «Гомельська правда». У березні 2011 року газеті виповниться 94 роки. Головним редактором цього друкованого видання вже понад 10 років поспіль є Сергій Беспалий. Газета має щоденний наклад близько 20 тис. прим., а четверговий - понад 33 тис. прим. Нещодавно редакція переселилась із віддаленої обласної друкарні «Сож» до затишного окремого приміщення у центрі Гомеля. Капітальний ремонт зроблено за власні кошти редакції. Робочі місця для журналістів, інших редакційних працівників обладнані по-сучасному. Висловлювались думки щодо обміну журналістами з редакцією газети «Деснянська правда» і відновлення спільних міжобласних випусків газети «Жива вода». Не буде зайвим започаткування на шпальтах «Деснянської правди» рубрики «Новини Гомельщини» і навпаки.

Замість епілогу.
Подальша співпраця в інформаційній сфері надасть нашим областям можливість не лише переймати позитивний досвід сусідів, а ще й швидше впроваджувати запозичені новації у себе. Ми маємо право і повинні більше знати про життя білорусів і росіян. Цьому слугуватимуть подальші прес-тури для журналістів прикордонних областей за програмою транскордонного співробітництва «Єврорегіон «Дніпро», виконанням якої опікуються обласні органи виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації









Коментарі (0)
avatar