реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

У Чернігові комуніст відмовився скласти присягу державною мовою

«Відмова скласти присягу державною мовою означає відмову особи бути членом комісії» — такий висновок зробив член окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №205 (у Чернігові) від Української народної партії Сергій Соломаха щодо дій голови комісії - Валерія Солдатова.

Свою позицію С.Соломаха виклав в «Окремій думці до Протоколу № 1 від 28 серпня 2012 року окружної виборчої комісії №205».

«Відповідно до частини третьої статті 36 Закону України «Про вибори народних депутатів» член окружної, дільничної виборчої комісії на першому засіданні виборчої комісії, в якому він бере участь, в обов'язковому порядку ознайомлюється зі змістом частин сьомої-дванадцятої цієї статті, після чого складає таку присягу члена комісії:

«Я, (прізвище, ім'я та по батькові), беручи на себе повноваження члена виборчої комісії та усвідомлюючи свою високу відповідальність перед Українським народом, присягаю додержуватися Конституції України та виборчих законів України, чесно і сумлінно виконувати свої обов'язки, виходячи з принципів верховенства права, законності, об'єктивності та неупередженості, забезпечувати реалізацію і захист виборчих прав громадян України».

28 серпня 2012 року на першому засіданні окружної виборчої комісії №205 голова ОВК відмовився складати присягу члена ОВК державною мовою, як це передбачено чинним законодавством, а виголосив промову, тримаючи в руках текст присяги, на одній з регіональних мов, визначених Законом України «Про засади державної мовної політики» № 5029-VI від 3 липня 2012 року.
Такі дії голови ОВК суперечать чинному законодавству України і свідчать про відмову голови ОВК №205 скласти присягу члена окружної виборчої комісії.
Відповідно до частини п’ятої статті 36 Закону України «Про вибори народних депутатів» відмова скласти присягу означає відмову особи бути членом комісії».

Насправді В. Солдатов володіє українською мовою і з 1998 року є депутатом Чернігівської міської ради від КПУ.
Він також «відзначився» на минулих парламентських перегонах, представляючи в ОВК антикризову коаліцію у складі Партії регіонів, КПУ та СПУ.
Заступник голови ОВК від опозиції на позачергових виборах 30 вересня 2007 року Сергій Соломаха поділився спогадами: «Комуніст Солдатов напав на мене і фізично намагався відібрати сфальшовані за його участі вночі перед виборами списки членів ДВК. Але отримав відсіч. Інформація про цей інцидент була поширена в Інтернеті регіоналами. Прокуратура прикрила тоді справу щодо факту фальшування виборчої документації (Постанови ОВК №41 від 29 вересня 2007 р.). Можливо це сталося через співучасть у фальшуванні секретаря ОВК — представника від БЮТ.»
Сергій Соломаха оцінив факт відмови складати присягу члена виборчої комісії українською мовою, одним з лідерів місцевого осередку КПУ, як наочний приклад ставлення до українського народу та української держави Комуністичної партії. Це - черговий прояв нахабної агресії на державний статус української мови.

Чернігівська прес-служба партії «Наша Україна»





Коментарі (2)
avatar
1
чомусь завжди виходить так, що переходять на особисті емоції! Шановний Соломаха С.! пам"ятайте про те, що ви, обіймаючи посаду члена ОВК протягом виборчого процесу, просто СЕРВІС (це слово для шановного знавця української мови означає - обслуговування) для кандидатів у народні депутати і виборців. Тому обслуговуйте коректно і не перешкоджайте роботі ЦВК. Ви - команда!
avatar
2
Не я, ні моя політична сила УНП, не давали команди відкрити мовну "скриньку Пандори" в Україні на цих виборах. А за "базар" треба відповідати.
Виборчі комісії не місце для політичних разборок.
І не я давав команду голові ОВК влаштовувати цирк при складанні присяги члена виборчої комісії з регіональним язиком на засіданні ОВК.
В такій ситуації працює і буде працювати закон: дія - дорівнює протидії.
avatar