реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

У «Чернігівторфі» ревізори КРУ виявили порушень на 5 мільйонів

Контрольно-ревізійне управління в Чернігівській області провело планову ревізію Державного підприємства «Чернігівторф» та його філій «Смолинторф» і «Ірванцівський торфозавод» за період 01.01.2009 — 31.08.2010.

Ревізія встановила, що менше ніж за два роки на підприємстві змінилося дев’ять (!) осіб, відповідальних за фінансово-господарську діяльність. З них шість в. о. директора і директор та три головних бухгалтери. А фінансових порушень за цей час було допущено на загальну суму 4,9 мільйона гривень.

Зокрема, внаслідок реалізації продукції за цінами, нижчими від її фактичної собівартості та нижчими від затверджених наказом по підприємству, ДП «Чернігівторф» зазнало збитків на 893 тис грн.

Кредиторська заборгованість підприємства зростала рік від року і на 01.07.2010 року становила вже понад 10 млн грн. Причому основну її долю складала заборгованість зі страхування, оплати праці та заборгованість бюджету в зв’язку із неперерахуванням ПДВ та відрахувань до відповідних фондів при виплаті зарплати. А прострочена кредиторська заборгованість перед покупцями (що виникла більше трьох років тому), становила 988 тис. грн.

Водночас виявилося, що на момент проведення ревізії дебіторська заборгованість ДП, строк позовної давності по якій минув, становила 537 тис грн.

Перевіривши стан збереження та використання необоротних активів, ревізори встановили, що земельна ділянка площею 1 га за адресою м. Чернігів, вул. Борисенка, 35а, на яку ДП «Чернігівторф» отримало державний акт на право постійного користування ще в 1994 році, чомусь досі не перебувала на балансі підприємства. Це призвело до заниження вартості необоротних активів на 1,5 мільйона гривень.

Крім того, ревізія виявила факт відчуження майна (паливно-мастильні матеріали) на користь іншого суб’єкта господарювання без договірних відносин та наказу директора на 19 тис грн, нестачу торфу в кількості 1 тис тонн на суму 60 тис грн, завищення вартості будівельних робіт на 6,6 тис грн, лишки матеріальних цінностей на 10 тис грн, а також випадки незаконного відшкодування витрат на телефонні переговори на загальну суму 1,5 тис грн, витрачені на поповнення рахунку особистого мобільного номеру, що належав колишньому директору підприємства, тощо.

Довідка. ДП «Чернігівторф». Основним видом діяльності є видобування торфу та реалізація торф’яної продукції споживачам відповідно до державного замовлення та за договорами купівлі-продажу. Підпорядкованість — Українському концерну торф’яної промисловості «Укрторф» Міністерства вугільної промисловості України.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області




Теги:Кримінал, Чернігівторф, КРУ, Ірванцівський завод, Чернігівська область


Читайте також



Коментарі (0)
avatar