реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

На 25 відсотків зросла злочинність у Чернігівській області

Протягом останніх років на Чернігівщині складалася позитивна тенденція до зменшення рівня злочинності.

У 2009 році завдяки реалізації спільних узгоджених заходів менше скоєно умисних вбивств та замахів на них (-8,1%), умисних тяжких тілесних ушкоджень (-42,2%), ДТП зі смертельними наслідками (-34,6%), тощо.
Викрито 8 організованих злочинних угруповань. У тому числі — злочинну організацію з 9 осіб, яка 5 років вчиняла крадіжки, пограбування та розбійні напади. Інша викрита злочинна група займалася підробленням та збутом національної валюти України, «наштампувавши» понад 350 тис. грн. Вироками суду всі злочинці засуджені.
Однак у 2009 році, за статистикою, в регіоні злочинність, навпаки, зросла на 25%. Зокрема, збільшилася кількість корисливих майнових злочинів. Значною мірою це обумовлено змінами в законодавстві, якими суму шкоди, при завданні якої має порушуватись кримінальна справа, зменшено з 907 гривень до 60. Однак ці негативні явища вказують і на недостатність роботи правоохоронних органів. Прокуратурою вжито заходів для того, щоб у зв’язку зі «статистичним» поясненням ріст злочинності, як об’єктивний фактор, не ігнорувався.
Разом з тим, в ході нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство прокурори ставлять заслін штучному зменшенню реальної злочинності. Так у 2009 році скасовано 245 постанов органів внутрішніх справ про відмову в порушенні кримінальної справи там, де вбачались ознаки злочинів. З цих порушених кримінальних справ 85 вже розслідувано і направлено до суду. Також скасовано і 322 постанови про закриття кримінальних справ, що унеможливило припинення слідства там, де не було забезпечено його повноти та всебічності.
З метою підвищення ефективності роботи з розкриття злочинів значно посилено нагляд за законністю оперативно-розшукової діяльності. За результатами перевірки оперативно-розшукових справ (близько 2 тисяч) внесено 43 документи реагування. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 52 працівника міліції, 8 з них — саме за бездіяльність з розкриття крадіжок.
Посилено нагляд за додержанням законів іншими органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство.
За результатами розгляду внесених прокурорами документів реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 532 співробітники міліції, 42 — ДПА, 13 — СБУ, 3 — митниці, 1 — прикордонної охорони і 5 — МНС.
За інформацією прес-служби прокуратури у Чернігівській області



Теги:міліція, регіон, Кримінал, Прокуратура, злочинність, Чернігівська область


Читайте також



Коментарі (0)
avatar