реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

У Батурині червона калина...

13 листопада 1708 року московські головорізи знищили старих і малих у гетьманській столиці - Батурині. Сейм був червоний від крові. А експедиції археологів досі знаходять дитячі пробиті та проломлені черепи. Така ціна дружби з московитами, що перебрали назву росіян.

Щороку Батурин оплакує жертв тої різанини. Започатковане "Просвітою" та Рухом вшанування пам'яті невинних жертв, уже стало стійкою традицією і цього року проводилося 25-й раз.

Настоятель Батуринської Покровської церкви отець Роман Кривко та його колега з Рубанки Бахмацького району помолилися за спокій душ убієнних. Учасники заходу поклали квіти до хреста пам'яті над Сеймом.

А в Будинку культури пройшов урочистий захід - його розпочав виконанням Гімну України Чернігівський академічний народний хор під орудою Володимира Коцура.

Радник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Лісовий провів аналогію між Батурином і сьогоднішніми Іловайськом та Дебальцевим. Про незмінну натуру російського окупанта говорив і голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Василь Чепурний. Він передав Національному заповіднику "Батурин - гетьманська столиця" план походу "Дзвін - 90", з якого розпочиналося відродження Батурина. Кобзар з Ромен Олександр Триус чудово виконав думу гетьмана Івана Мазепи "Ой горе тій чаєчці - небозі".

Далі були виступи артистів, дарування портрета Мазепи роботи столичного художника, проникливий спів і слова, що лягали на душу.

А в Цитаделі червоніє калина - на фоні безлистої осені вона нагадує про українську кров, щедро политу на батуринську землю.



Теги:Василь Чепурний, чернігівська Просвіта, російсько- українська війна, Батурин, Гетьман Мазепа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar