реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Трави -- проти ожиріння

Що можна запропонувати з фітотерапії пацієнтам з ожирінням? Існує цілий ряд традиційних народних рецептів. Деякі з них лягли в основу існуючих зараз рецептів для схуднення.

Підбір трав проводиться за певними канонами, які співпадають з існуючими зараз напрямами лікування ожиріння в практичній медицині, а саме: до складу зборів входять рослини, що знижують апетит. Це, як правило, трави, що мають властивості розбухати чи утворювати слиз у шлунково-кишковому тракті (ШКТ). Завдяки цьому відбувається обволікання слизової ШКТ, розтягування стінок шлунку чи кишківника, що створює відчуття насичення. Для прикладу: водорослі (спіруліна і фукус міхурчастий), насіння льону, корені алтею, дягелю лікарського.

Наступний напрям — виведення з організму надлишків рідини. Це досягається включенням у збори сечогінних трав (хвощ польовий, спориш, толокнянка або медвежі вушка), листя брусниці.
Очищувальний ефект травних зборів досягається включенням в їхній склад рослин з жовчогінними та проносними властивостями.
Жовчогінні трави можуть бути представлені кукурудзяними рильцями, барбарисом, кульбабою лікарською та іншими.
З послаблюючих трав традиційно використовують кору крушини ламкої, жостер. Однак слід пам’ятати, що закрепи можуть бути атонічні і спастичні. Названі рослини добре застосовувати при атонії кишківника. При закрепі вони можуть погіршити ситуацію. Тому при другому варіанті застосовують насіння кропу пахучого, аніс звичайний, тмін посівний.
Рослини, що знижують рівень цукру в крові, в першу чергу слід вживати хворим на цукровий діабет, проте в менших дозах вони рекомендовані і хворим з ожирінням. До цукрознижуючих відносяться: листя чорниці, стручки квасолі, листя шовковиці, топінамбур.
Отже, виходячи з принципів формування лікувальних трав’яних зборів при ожирінні, і навівши перелік рослин, можемо порекомендувати рецепт:

насіння льону;
квіти безсмертника;
трава хвоща польового;
листя чорниці звичайної;
кропива дводомна;
кора крушини ламкої.

Взяти кожну рослину в рівних пропорціях (подрібнена сировина), змішати 1 ст. л. суміші (з верхом), залити 200 мл. води, витримати 15 хв. На водяній бані, настояти 30 хв., процідити. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день за 30 хв. до їжі протягом 1,5–2 місяців.
Нижче наведені три травяні збори, які допоможуть усім, хто страждає від ожиріння й зайвої ваги.

Збір 1

Компоненти: трава деревію - 40 м, трава звіробоя - 40 м, цистозира бородата - 20 р.

Готування: 2 їдальні ложки збору залити 1/2 л окропу й настояти протягом 30 хвилин. Пити в 3 прийоми по 1 склянці без цукру.

Збір 2

Компоненти: цистозира бородата - 100 м, плоди анісу - 50 м, корінь солодцю - 50 р.

Готування: 2 їдальні ложки збору залити 1/2 л окропу, настояти протягом 30 хвилин. Пити в 3 прийоми по 1 склянці.

Збір 3

Компоненти: корінь жостеру - 60 м, корінь кульбаби - 20 м, плоди петрушки - 20 м, плоди фенхеля - 20 м, листи мяти перцевої - 20 р.

Готування: 2 їдальні ложки збору залити 1/2 л окропу й дати настоятися 30 хвилин. Ранком випити весь настій натще.




Теги:топінамбур, кріп, Ожиріння, квасоля, трави при ожирінні, зайва вага


Читайте також



Коментарі (0)
avatar