реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Транспорт: реєстрація і витрати

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу : особливості справляння

Закон України „Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів” від 11.12.1991 року за №1963 – ХІІ (зі змінами та доповненнями), яким було визначено платників податку з власників транспортних засобів, об’єкти оподаткування, ставки податку, порядок обчислення і строки сплати, а також пільги по податку втратив чинність 01.01.2011р., після набрання чинності розділу VІІ „Збір за першу реєстрацію транспортного засобу” Податкового кодексу України від 02.12.2010р. за № 2755- VІ.

Відповідно до ст. 231 Податкового кодексу, платниками збору є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів. Перша реєстрація транспортного засобу – це реєстрація транспортного засобу, яка здійснюється уповноваженими державними органами України щодо цього транспортного засобу в Україні вперше.
Слід зазначити, що визначення об’єкта оподаткування збором за першу реєстрацію транспортного засобу порівняно з попереднім податком розширилося. Так, крім автомобілів, суден збором оподатковуватимуться також літаки і вертольоти.

Для колісних транспортних засобів (крім легкових автомобілів, обладнаних електродвигуном) податок визначається за об’ємом циліндрів двигуна в куб.см. Для легкових автомобілів, обладнаних електродвигуном, - за потужністю двигуна в кВт. Для суден, обладнаних двигуном, - за потужністю двигуна в кВт, не обладнаних двигуном – за довжиною корпусу судна у сантиметрах. Для літаків та вертольотів – за максимальною злітною масою.

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу згідно з Податковим кодексом розраховується як добуток бази оподаткування, ставки збору та відповідних коефіцієнтів (1,2,3 та 40), які прописані у п.234.4 ст. 234 кодексу і залежать від його виду до моменту першої реєстрації в Україні.

Законодавством передбачено звільнення від сплати збору для окремих категорій юридичних та фізичних осіб. Так, до організацій, які звільняються від сплати збору, належать будинки-інтернати для громадян похилого віку та інвалідів, дитячі будинки-інтернати, пансіонати для ветеранів війни і праці, геріатричні пансіонати, реабілітаційні установи для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів. Крім того, від сплати збору звільняються легкові автомобілі для інвалідів з об’ємом циліндрів двигуна до 1500 куб.см, придбаних за рахунок коштів державних чи місцевих бюджетів та/або безоплатно переданих інвалідам відповідно до законодавства України.

Строки сплати збору за першу реєстрацію транспортного засобу для фізичних та юридичних осіб встановлено перед проведенням першої реєстрації в Україні транспортних засобів.

Збір за першу реєстрацію транспортних засобів, як і раніше, обчислюється і сплачується за місцем реєстрації транспортних засобів. У разі відсутності документів про сплату збору або документів, що дають право на користування пільгами, перша реєстрація в Україні не проводиться.

ДПІ у м. Чернігові




Теги:Податки, збібр за першу реєстрацію, реєстрація транспорту


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Сделайте топливо в Вашем баке, совершенным, очистите топливную систему и прибавьте до 15% мощности двигателю, без вреда (бензин, дизель). www.eleksirtopliva.com Реальное средство, в среднем расход на 2лит./100км. менше. Всем успехов!
avatar