реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Томос і термос

Спроба Офісу Президента отримати від Вселенського патріарха Варфоломія другий Томос для частини УПЦ МП, яка не бажає переходити до Православної Церкви України, зазнала невдачі. Патріарх Варфоломій підтвердив свою підтримку ПЦУ і похвалив "ініціативу Зеленського щодо духовної незалежності України", проте відмовився надавати новий Томос.

До Константинополя з цією місією їздили заступниця керівника Офісу Президента Олена Ковальська та голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський. Їхній візит виник на основі ідеї, висунутої на одній з останніх нарад у кабінеті спікера, щодо надання автономії частині УПЦ МП, яка не бажає йти до ПЦУ.

Надання другого Томосу є неможливим з кількох причин:

1. Україна вже отримала Томос про автокефалію для ПЦУ в січні 2019 року.

2. Згідно з канонічними правилами, УПЦ МП є частиною РПЦ і звертатися за автокефалією вона повинна до РПЦ, а не до Константинополя.

3. Для отримання Томосу необхідна консолідована позиція держави, церкви та суспільства, чого немає в цьому випадку.

4. Константинополь не може надати Томос частині УПЦ МП, оскільки вона, як частина РПЦ, розірвала канонічне спілкування з Константинополем ще в 2018 році.

Таким чином, спроба Офісу Президента отримати другий Томос для УПЦ МП зазнала невдачі, і ПЦУ залишається єдиною канонічно визнаною православною церквою в Україні.

Ганна БУХАІДЗЕ



Теги:команда ЗЕ, Томос, пцу, українська автокефалія, вселенський патріарх Варфоломій


Читайте також






Коментарі (0)
avatar