реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Тисячолітній Спас - відкритий!

Основна подія у Чернігові - відкриття Спасо-Преображенського собору, який, допоки відбуватиметься реставрація, працюватиме як музей. Тут же, у соборі з тисячолітньою історією, начальник ОВА В’ячеслав Чаус та голова обласної ради Олена Дмитренко вручили почесні відзнаки фахівцям різних сфер діяльності Чернігівської області.

«В День Конституції України вітаємо вас у Спасо-Преображенському соборі – національній пам’ятці нашої історії, рівній якій є тільки Софія Київська. Спас Чернігівський дає нам можливість чути і розуміти голоси наших князів і наших гетьманів. Україна має бути вільною. В 1710 році задокументував гетьман Пилип Орлик, не маючи рідної землі під ногами, але маючи глибоку впевненість – Україна є вільною, суверенною і незалежною. Усвідомлюючи відповідальність перед попередніми, нинішніми і прийдешніми поколіннями, ми затвердили це в Конституції 1996 року. І саме попередні покоління впродовж тисячоліть, формуючи тут нашу державність, дали нам це право. І саме сьогодні, в День Конституції України, Спас Чернігівський – тисячолітній символ нашої держави – стає важливим центром духовного, культурного і державного життя України», – наголосила гендиректорка Національного заповідника «Чернігів стародавній» Наталія Реброва.

Під час урочистостей гостям Спасо-Преображенського собору презентовано печатку XI ст. Святослава Ярославовича, сина Ярослава Мудрого. Артефакт Національному заповіднику “Чернігів стародавній” подарував у червні цього року співзасновник і директор “Музею Шереметьєвих” Олексій Шереметьєв зі своєї приватної колекції.

У тисячолітньому соборі вперше з часу Незалежности прозвучав Гімн "Ще не вмерла Україна"



Теги:НАІЗ Чернігів стародавній, Спас Чернігівський, В'ячеслав Чаус, Наталія Реброва


Читайте також






Коментарі (0)
avatar