реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

"Тіньова" зарплата -- майбутні втрати

Одним із пріоритетних завдань Чернігівської ДПІ є легалізація заробітної плати. Щоб уникнути сплати податків, деякі роботодавці вдаються до різних махінацій виплати „тіньової зарплати”, використання фіктивних документів, „відмивання” готівкових коштів.

Зокрема, задля виплати неофіційної заробітної плати суб’єкти господарювання використовують подвійну бухгалтерію, а при одержанні доходів у значних розмірах не подають декларації до податкових органів.

Існують і інші методи приховування доходу. Наприклад, деякі підприємці, що працюють на фіксованому та єдиному податках, не складають з найманими працівниками трудові угоди і, відповідно, не сплачують за них податки. У таких суб’єктів господарювання, як правило, щомісячну заробітну плату робітники одержують в “конвертах”.

Звертаємо увагу найманих працівників на те, що приховування реальної зарплати або ж виплата її, в так званих „конвертах” безпосередньо відобразиться на вашій майбутній пенсії. Замисліться над цим.

Якщо підприємець бере на роботу найманого працівника, але при цьому не укладає трудового договору і не реєструє його в центрі зайнятості, то така трудова діяльність фактично є не легалізованою, і від цього працівник багато втрачає, а саме: не буде запису в трудовій книжці за цей період робіт; роботодавець не сплачує внески до Пенсійного фонду, що в подальшому негативно вплине на розмір пенсії; у разі безробіття законно не оформлений період роботи не зараховується до страхового стажу, що впливає на розмір і виплату допомоги по безробіттю; у разі хвороби не оплачується лікарняний лист; при нещасному випадку на виробництві або профзахворюванні працівник втрачає гарантії для отримання страхових виплат.

Цього року легалізовано 283 робочих місць, залучено до державної реєстрації 61 особу, за результатами перевірок надійшло до місцевого бюджету 30,6 тис. грн.

Лідія Альбоща, заступник начальника управління оподаткування фізичних осіб ДПІ у м. Чернігові.




Теги:тіньова зарплата, роботодавці, податки безробіття, страховий стаж


Читайте також



Коментарі (0)
avatar