реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Тимошенко: хто лежить під дверима Януковича?

Це була знакова прес-конференція лідера БЮТ для журналістів Києва і всієї України. Адже проводилася в буквальному розумінні в момент переходу Юлії Тимошенко від статусу глави Уряду України — на початку прес-конференції до лідера опозиції при її завершенні. Тобто, в години й навіть хвилини минулого четверга, 11-го березня, коли у Верховній Раді відбувався “легальний переворот”, зміна української влади. Тому прес-конференція стала і підсумком роботи Уряду, і пошуком відповіді на головне запитання : “Що далі, як бути, що робити?”

Що було? Юлія Тимошенко почала з того, що далеко не вдалося зробити по справжньому реформуванню суспільства. Назвала три основні причини. Це світова фінансово-економічна криза. Це конституційна реформа 2004-го року, яка розбалансувала систему влади в державі. І це, на жаль, протистояння політичних сил Майдану, що призвело до розпаду демократичної коаліції.

Що вдалося зробити Уряду? Тут Юлії Тимошенко довелося спростовувати численні звинувачення на адресу Кабміну, які сфокусувалися в істериці, влаштованій регіоналами в парламенті 3-го березня при відставці Уряду. Йдеться про доповідь Азарова, його відповіді на запитання та й саму подачу цих запитань. Вже через день Юлія Тимошенко заявила, що в цій істериці містилося понад 100 неправдивих тверджень і наклепів. По всіх пунктах відповісти за дві години було, звичайно, неможливо, але по головних Тимошенко відповіла, спростовуючи з цифрами в руках ті нападки на Уряд. Не стомлюватимемо цими цифрами, тим більше, що Тимошенко вже оприлюднювала їх під час виборчої кампанії, і ми їх наводили. Головне — в умовах кризи вдалося не допустити фінансового дефолту, при тому, що за минулий рік довелося виплатити рекордні 31 мільярд гривень боргів, набраних Урядами за попередні роки. А рівень нинішнього державного боргу, дефіцит бюджету та інші невеселі складові світової кризи, наявні і у нас, ніскільки не гірші, а навіть ліпші, ніж у більшості країн світу. Урядові вдалося не допустити енергетичної нестабільності, прихватизації важливих стратегічних об’єктів. В числі досягнень — зменшення споживання природного газу, вступ до СОТ, два підряд рекордні врожаї хліба. А ще — зміцнення місцевого самоврядування, чому сприятиме й підготовлений Урядом новий Податковий кодекс. Було сказано, що БЮТ рішуче проти спроби перенесення місцевих виборів, які хочуть відтермінувати на півроку чи й рік. В числі досягнень називалися також незалежне тестування в освіті, підтримка демократії, свободи слова.

Врешті, зазначила на той момент ще глава уряду, навіть при кризі вдалося утримати рівень зарплат, пенсій, інших соціальних витрат, і “ми передаємо новій владі всю цю сферу без бюджетних боргів людям”.

Хто прийшов до влади? Тут у Юлії Тимошенко нема жодних ілюзій, починаючи з того, якими методами вони прийшли. “Ні комуністи, ні олігархи, які знову прийшли до влади, не здатні зробити в Україні будь-які реформи, і їх все одно доведеться колись робити нам”. А на що здатні — теж було сказано абсолютно чітко: красти, грабувати людей і державу. На те й дорвалися до влади.. І взагалі в країну повертається азаровщина, корупція, нищення економіки Урядом, у який увійшли або самі олігархи або їх представники.

Картина невесела. Але Юлія Тимошенко абсолютно не демонструвала якоїсь зневіри чи відчаю. Настрій був більш ніж бойовим. Вона залишається в політиці, “на радість” своїм опонентам Коли в числі інших запитань журналістів було задане й про її короткі месиджі, які вона б направила Ющенку і Януковичу, відповідь була така: Ющенку — “Піти з політики, і якнайшвидше”, Януковичу — “Не розслаблятися”. Новому Президентові новий лідер опозиції взагалі пообіцяла нелегке життя за будь-які антиукраїнські кроки.

Час нелегкий, наголосила Юлія Тимошенко, але натомість це час вибору, визначення, час істини. І якраз діяльність в опозиції покаже, хто є хто. Ключовим є питання єдності національно-демократичних сил. Процитуємо Юлію Тимошенко. І тому, що йдеться дійсно про ключове питання, і що це була відповідь на запитання якраз нашої газети “Сіверщина”. Ось це запитання: “Що Ви робитимете, аби не повторити найбільшої помилки Ющенка, який не зміг консолідувати національно-демократичні сили, і вони й далі роздрібнені, витоптані, куплені і продані?”

Відповідь Юлії Тимошенко: "Я можу дати зобов’язання, що мої сили будуть спрямовані на те, щоб знайти компроміси, порозуміння, щоб об’єднатися. У той же час ми мусимо спокійно простежити : куплений буде той, хто продається. І хай продається. Тому, що таких лідерів і сил не потрібно в опозиційному національно-патріотичному русі, Настає ясність, і ми знаємо, хто сьогодні лежить на підлозі у приймальні Януковича і, забувши всі антиукраїнські дії і гасла Януковича, намагається протиснутися хоч в останні ряди уряду. Хто продається – хай продається. Хто іде на хлібні посади – хай іде. А всі інші, я переконана, будуть в об’єднаній сильній опозиції. Така чистка, яку може дати тільки опозиція, проходить в усіх політичних силах, які представляють демократичний напрям.”.

Петро АНТОНЕНКО




Теги:Петро Антоненко, Янукович, Ющенко, опозиція, Юлія Тимошенко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar