реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Ті, хто паплюжить природу, покарані

Протягом лютого інспекторським складом Державної екологічної інспекції у Чернігівській області проведено 303 перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства України на 111 об’єктах різних форм власності, з них комплексно – 77.
За результатами перевірок складено 167 протоколів про адміністративні правопорушення, в т.ч. 2 – передано для розгляду у судові органи. До адміністративної відповідальності притягнуто 166 осіб. Матеріали 1 справи передано у правоохоронні органи для відповідного реагування.
Загальна сума накладених штрафів склала 21,845 тис.грн., стягнуто 21,828 тис.грн., відсоток стягнення складає 99,9%, у тому числі при проведенні перевірок:
- у сфері поводження з відходами до адміністративної відповідальності притягнуто 51 особу. Накладено штрафів на суму 10,149 тис.грн., стягнуто 7,293 тис.грн., відсоток стягнення складає 72%;
- у сфері державного контролю по рослинному світу до адміністративної відповідальності притягнуто 23 осіб. Накладено штрафів на суму 2,125 тис.грн., стягнуто 3,825 тис.грн., відсоток стягнення складає 180%;
- у сфері державного контролю по забрудненню атмосферного повітря до адміністративної відповідальності притягнуто 21 особу. Накладено штрафів на суму 2,822 тис.грн., стягнуто 3,978 тис.грн., відсоток стягнення складає 141%;
За результатами інспекційної діяльності у лютому, пред’явлено 12 претензій та позовів за екологічні збитки на загальну суму 92,831 тис.грн.
Загальна сума розрахованих збитків, завданих навколишньому природному середовищу, становить 101,236 тис.грн.
Підприємствами та організаціями порушувалися вимоги Законів України “Про рослинний світ”, “Про охорону атмосферного повітря” та Лісовий Кодекс України.
Зокрема, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області в ході перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства на території села Старі Боровичі Щорського району, виявила незаконну порубку дерев різних порід в кількості 38 штук.
Перевіркою встановлено, що дана порубка дерев здійснена Староборовицькою сільською радою Щорського району на підставі незаконного рішення, а саме, не погодженого з органами охорони навколишнього природного середовища.
Комісійно проведено заміри пошкоджених дерев та складено польову перелікову відомість.
Розмір шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок незаконного пошкодження дерев до ступеня припинення росту, становить 15,170 тис.грн.
В той же час, Державна екологічна інспекція в Чернігівській області провела позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства ТОВ “Крок-УкрЗалізБуд” (смт Мала Дівиця, Прилуцький район).
Встановлено, що підприємством за період з 01.02.2009р. по 16.12.2010 р. здійснювався викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу спеціального уповноваженого органу виконавчої влади.
Розрахунок суми збитків, заподіяних державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря при викидах без дозволу, становить 12,990 тис.грн.
У межах своєї компетенції та у зв’язку з великою кількістю матеріалів в ЗМІ, Державною екологічною інспекцією в Чернігівській області проведена позапланова перевірка дотримання вимог природоохоронного законодавства в галузі збереження рослинного світу при видаленні зелених насаджень в смузі відводу доріг: за межами населеного пункту с. Горбове вздовж ґрунтової дороги навколо саду, ґрунтової дороги Горбове - Ковчин та вздовж дороги Р-67-Горбово.

Перевіркою встановлено, що всупереч вимог провести вирубки аварійно-небезпечних дерев, ФОП Кадала Р.А. фактично проведено заготівлю лише цінної ділової деревини - вирубку ділових ростучих дерев тополі, в захисних насадженнях вздовж ґрунтової дороги Горбове - Ковчин залишені не зрубані відведені в рубку сухостійні, пошкоджені, аварійно-небезпечні нахилені дерева. Роботи по очищенню місць рубок від порубкових залишків не проведені ні навколо саду, ні вздовж дороги Горбове - Ковчин.
При проведенні вищезазначених робіт було пошкоджено 34 дерева до ступеня припинення росту (переламані стовбури дерев), 9 дерев до ступеня неприпинення росту (з обідраною корою від 10 до 30 відсотків периметра стовбура) та 89 дерев спиляно незаконно без дозволу. На лапах коренів всіх незаконно зрубаних дерев та на комлевих частинах стовбурів, залишених біля пнів, відсутні відмітки відведення їх в рубку. Зрубано частину дерев, які не зазначені в акті обстеження зелених насаджень. Цим фактом порушено ст. 69 Лісового Кодексу України, ст. 10, 25 Закону України “Про рослинний світ”.

Комісійно проведено заміри пнів незаконно вирубаних дерев та периметри стовбурів пошкоджених дерев повіреною металевою 2 м мірною стрічкою ТОРЕХ ГОСТ 7502-79 та оформлено польові перелікові відомості пошкоджених та знищених дерев.
Розмір шкоди, заподіяної природі пошкодженням дерев до ступеня припинення росту (переломані стовбури дерев та повалене дерево) в захисних смугах вздовж ґрунтової дороги навколо саду та в захисних смугах вздовж ґрунтової дороги Горбове - Ковчин за межами с. Горбове Куликівського району на території Горбівської сільської ради становить 58400,51 грн., а з урахуванням індексу інфляції 109,1 % за 2010 рік (грудень до грудня попереднього року) сума збитків становить 63714,95 грн.
З метою недопущення в подальшому порушення природоохоронного законодавства, ордери на вирубку зелених насаджень вилучені, роботи по видаленню зелених насаджень призупинені.
Матеріали перевірки передано до Прокуратури Чернігівської області для порушення кримінальної справи.
Староборовицькій сільській раді Щорського району, ТОВ “Крок-УкрЗалізБуд” та ТОВ Кадала РА. надіслано письмові претензії про відшкодування збитків, заподіяних державі.
У разі відмови від добровільного відшкодування шкоди або неповідомленням про результати розгляду даної претензії Державна екологічна інспекція в Чернігівській області звернеться з позовною заявою до Господарського суду Чернігівської області щодо примусового стягнення сум заподіяних збитків.
За поточний період в пунктах пропуску через державний кордон перевірено 11003 одиниць пересувних транспортних засобів та 1916 вагонів.
Здійснено екологічний контроль 85359 тон вантажів та радіологічний контроль 180366 тон вантажів.
У лютому в пунктах пропуску через державний кордон “Щорс З/С”, “Сеньківка” та “Грем’яч” здійснено 7 затримок вантажів через відсутність висновку згідно постанови Кабінету Міністрів України № 1120 від 13.07.2000р. та листа роз’яснення згідно постанови Кабінету Міністрів України № 1406 від 23.12.2009р.
Інспекторами постів екологічного контролю притягнено до адміністративної відповідальності 42 порушників, накладено штрафів на суму 714 грн.

Тетяна Петрівна Войтенко,
головний спеціаліст у зв’язках
з громадськістю та ЗМІ
Держекоінспекції
в Чернігівській області






Коментарі (1)
avatar
1
«- у сфері державного контролю по рослинному світу до адміністративної відповідальності притягнуто 23 осіб. Накладено штрафів на суму 2,125 тис.грн., стягнуто 3,825 тис.грн., відсоток стягнення складає 180%;
- у сфері державного контролю по забрудненню атмосферного повітря до адміністративної відповідальності притягнуто 21 особу. Накладено штрафів на суму 2,822 тис.грн., стягнуто 3,978 тис.грн., відсоток стягнення складає 141%

Непонятно мне, как такое может быть - взыскано штрафов больше, чем их было наложено?

avatar