реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

The Economist: політична ситуація в Україні небезпечніша, ніж думає Захід

Хоч комусь і може видатися, що теперішні українські протести виглядають, як повторення Помаранчевої революції, проте все значно серйозніше. Україна перебуває зараз на межі трагедії, тому Захід має дати чіткі сигнали українській владі, що якщо не буде змін, то будуть покарання. Про це пише The Economist.

«Ті ж місця, ті ж гасла (Банду геть!). Та ж крижана погода. То й же негативний герой: Віктор Янукович, бандитський президент України. Протестувальники в Києві так само, як і Помаранчеві революціонери 2004 року, хочуть скасування виборів, які тоді були сфальсифіковані на його користь. В аутсайдерів може виникнути спокуса подумати, що нинішня криза є просто повторенням попереднього поєдинку, і їй також судилося завершитися мирно. Але остання безвихідь є набагато більш мінлива і набагато небезпечніша для того, щоб Захід безтурботно спостерігав за тим, як вона розвивається», - пише The Economist.

На думку видання, найбільше змінилося керівництво, при чому з усіх боків. «У 2004 році Помаранчеві команди мали чітких лідерів, визначену мету (нові вибори, які вони отримали) і сувору дисципліну. Частково тому, що ці лідери, перебуваючи на посаді, сильно дискредитували себе, сьогоднішньому натовпу бракує таких якостей», - пише видання.

Причиною ж початку протестів стало рішення Віктора Януковича не підписувати угоду про асоціацію, проте, на думку видання, «злість криється набагато глибше». Так, українці втомилися від «повністю корупційного, недієздатного керівного класу».

«Опозиційні політики, які намагаються утримуватися на хвилі законної люті протестувальників, мають над ними менше контролю, ніж соціальні медіа, і не можуть розігнати їх, навіть якщо цього хотіли б», - пише видання. Крім того, сучасний український режим небезпечно відмінний від попереднього. «А США, тим часом, які залякували Кучму у 2004 році, втратили інтерес», - пише The Economist.

На думку видання, протести в Україні можуть видихнутися, проте так само вони можуть і вибухнути.

«І європейці повинні чітко дати зрозуміти Януковичу і його прихильникам, що у разі ескалації, вони будуть покарані там, де болітиме найбільше – заборонами на поїздки і замороженням активів і банківських рахунків. Країна може і майже банкрут, але її правляче угруповання - ні», - пише The Economist.

Як пише видання, Америка повинна зробити те ж саме, проте відповідальність все ж л
ежить на ЄС. «Навіть Путіну, якому подобається мати слабких сусідів, слід визнати, що його втручання і власні українські патології України призвели до того, що вона зараз на межі трагедії», - вважає The Economist.
Тиждень



Теги:Майдан, Україна - Європа, арешти, замороження рахунків


Читайте також



Коментарі (0)
avatar