реклама партнерів:
Головна › Новини › Від редактора

Тернопільська ініціатива

Що таке четвертий статут «Просвіти», ухвалений 1912 року в Галичині, не знають і самі просвітяни. Між тим, він накреслив перетворення «Просвіти» із культурницької організації в економічну. Саме тоді «Просвіта» почала не тільки «Назара Стодолю» ставити, а й організувала «Маслосоюз», що поставляв масло навіть до Голландії.
Актуальність такого статуту сьогодні очевидна, адже в незалежній Україні «Просвіта» закріплена у статусі своєрідного українського гетто: займайтеся концертами, пишіть петиції про захист української мови, проводьте самі для себе «круглі столи», а Табачник уже навіть у менські та прилуцькі українські школи доставив підручник для 5 класу з основ здоров’я російською мовою! І на таке повсюдне нахабство окупантів мовчать політичні партії, мовчить «Просвіта», хоча й самого немовчання сьогодні мало — потрібні дії. А на них, схоже, нездатні ні партії, ні «Просвіта» в її нинішньому гуманітарно-плакальному обличчі.

А що ж опозиція? Журналістка Тетяна Даниленко розповіла історію хлопця Юри Сіканова з Донбасу, який став головним героєм фільму естонського режисера Маріанни Каат «Шахта номер 8». Він повідав про нелегальні копанки, завдяки яким виживають бідні й багатіють багаті.

Поневіряння Юри Сіканова після того, як про нього дізналися в усій Україні й далеко за її межами, продовжилися. Його били в міліціі, його зненавиділи за привертання уваги до нелегальних шахт. Зараз Юра в лікарні і потребує операції. Ціна повноцінного життя 19-річного хлопця — це вартість кількох походів у ресторан пересічного народного депутата.

«Чому історія Юри не змусила ні владу, ні опозицію подумати про системне вирішення проблеми таких, як він? Дітей, які не мають шансу виборсатися із соціального дна. Якщо владі не цікаво нічого далі паркану Межигір’я, де ініціатива опозиції?» — запитує журналістка. На жаль, питання риторичне: лідери опозиції живуть у світі багатих людей.

«Чому ви сваритесь — ви ж однакові?!» — щиро казав оточенню Януковича і Юлії Тимошенко старий вояк — академік Ігор Юхновський. Певні надії є на нових людей зі «Свободи» та «УДАРУ», але їх кількість некритична у Верховній Раді.

Стара українська націонал-демократія померла. Яскраві свідчення: Павло Мовчан завершує депутатство у складі групи «тушок» Ігоря Рибакова, Іван Драч приїздить у Чернігів агітувати за Дубіля, Дмитро Павличко пише панегірики про Юлю. А партія Юрія Костенка «уступає» посади членів комісій на виборах у Південній та Східній Україні. Приїхали!
Потрібне перезавантаження.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:УНП, Тернопіль, Василь Чепурний, Іван Драч, Просвіта, Павло Мовчан


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Маємо підтягувати до активних керівних позицій у всіх структурах "Просвіти" молодих інтелектуалів. Вчорашніх студентів, молодих вчителів, науковців, лікарів, літераторів тощо. Думка пана Василя про кінець націонал-демократії гатунку 60-х-80-х слушна. Сьогодні ці люди мають зайняти за бажання почесні посади радників, груп підтримки, волонтерів тощо. Мається на увазі -у середині керівних структур "Просвіти". Так само організація має відійти від щильної привязки до конкретної політичної сили навіть за найяскравіших її гасел на певному відрізку часу. Саме так було з "Просвітою", яку П.Мовчан приліпив до УНП. І ще років кілька тому, поки він до Юлі подався, навіть важко було зрозуміти: де УНП, а де "Просвіта".Натомість найголовніший чинник, відрізняючий організацію від інших чисельних структур на громадсько-політичному просторі України, саме Мовчаном був доведений до остаточної руйнації. І хіба що книжки з логотипом "Просвіти", що надходили бува до книгозбиралень, час від часу нагадували про колишню гордість того, з чого починали наприкінці 80-х.Одним словом коли вже про перезавантаження, то про радикальне.І до керма-молодь, а ветеранм-лаври почестів від вдячних сучасників.
avatar
2
Спочатку необхідно було б чітко визначитися з метою, цілями та завданнями "Просвіти" в сучасній Україні.
А потім вже думати про кадри. Молоді - вони тоже різні.
avatar