реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Всеукраїнська "Просвіта": перезавантаження не допустили!

Пропозиції чернігівського обласного товариства "Просвіта" з порогу, тобто з початку роботи, було відкинуто на Х з'їзді Всеукраїнського Товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка.

Не було практично і звіту голови ВУТ "Просвіта" Павла Мовчана, бо ниття та плачі аж до того, що нема українського кіно (в той час, коли воно голосно починає про себе заявляти - певно, відкинули у Держкіно якесь намагання п. Мовчана отримати фінансування) - не можна назвати звітом про роботу. Як і перелік добрих справ просвітян в областях, бо керівництво ВУТ "Просвіта" імені Т.Шевченка до того не причетне.

Не було і реального обговорення стану справ - по суті, з'їзд перетворився в пристрасні монологи членів президії з'їзду. Монологи, які мало хто почує - на з'їзді не було жодної камери телеканалів, жодного радіоканалу, жодного всеукраїнського ЗМІ, не рахуючи "Слово просвіти", що має наклад у 4 тисячі на всю соборну... А що, власне, транслювати - ниття і плачі, звинувачення всіх, крім себе?

Чернігівська "Просвіта" пропонувала провести з'їзд у два етапи: на першому створити робочу групу по перезавантаженню та висунути кандидатури на голову ВУТ "Просвіта", а план дій зі змінами до Статуту та вибори голови провести на другому етапі. Проте, це було відкинуто Павлом Мовчаном однозначно, бо це ж зазіхання на його головування. Мало не замах на святе! А "Просвіта" - у калабані, без руху і розвитку.

Відтак чернігівська делегація за обрання Павла Мовчана знову головою не голосувала, вийшовши із залу, а один делегат проголосував "проти".

Проте на цьому зібранні вже були критичні виступи голів Івано- Франківської та Полтавської "Просвіт" Степана Волковецького і Миколи Кульчинського, які закликали до змін, до руху молоді замість геронтів у керівництві "Просвіти". Заклики, щоправда, були безадресні і без прізвищ...

Що ж, ми на Чернігівщині як працювали роками без допомоги з Києва - так будемо робити й надалі. А в Києві - тиха калабань застою. Уже й українську мову відстоює Рух захисту української мови, а не ВУТ "Просвіта"...

Василь ЧЕПУРНИЙ, почесний голова чернігівського обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка



Теги:Василь Чепурний, Просвіта, Павло Мовчан


Читайте також



Коментарі (0)
avatar