реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Технологія фальші

В УНІАН пройшла прес-конференція представників громадськості південно-східних регіонів України щодо масштабних фальсифікацій на виборах команди Януковича — якраз у тих областях, які й дали перевагу в голосах кандидатові регіоналів. У заході взяли участь Тарас Жуков, Сергій Пасхалов, Ігор Сокольченко, Михайло Соколов (Дніпропетровськ), Пилип Квітка (Крим), Анатолій Хорошайло, Олеся Прокоф’єва, Кирило Іванов (Запорізька область). Серед учасників прес-конференції — члени окружних і дільничних виборчих комісій, депутати місцевих рад, представники від кандидата в президенти Юлії Тимошенко. Взяв участь також народний депутат України з фракції БЮТ Сергій Власенко. Він доповнив сказане про три названі регіони тим, що коїлося на виборах в Донецькій області.

Висновок присутніх був однозначний: в південно-східних областях представники Партії регіонів вчинили масові фальсифікації в другому турі голосування , які суттєво вплинули на його результат. Мова йшла не лише про порушення у веденні виборчої агітації або про те, як проводилася “мобілізація ” виборців на голосування. Щодо останнього, тобто масованого підвезення до дільниць, то важко було провести грань, де це виглядало, як “допомога виборцям” дістатися на голосування, а де супроводжувалося підкупом громадян або їх залякуванням. І наслідок таких “десантів” був далеко не дріб’язковим: по одній лише Дніпропетровській області подібним чином було доставлено до дільниць десь 500 тисяч виборців. Не менше й по Донецькій.

Але якщо стосовно таких методів ще можна вести якісь дискусії, то було оприлюднено численні факти грубих порушень, які явно поза межами закону. Сергій Пасхалов повідомив, як на виборчій дільниці голова дільничної комісії самочинно і одноосібно заносив виборців у список в день голосування. Вже сама ця норма про занесення в списки самою комісією більш ніж сумнівна, а що вже казати, коли це робилося навіть не колегіально, комісією, а одноосібно. Результат — немало виборців, звичайно, таких, які були потрібні регіоналам, проголосували двічі. Ще масштабніше порушення навів К.Іванов. Голова одної з окружних виборчих комісій Дніпропетровська так само одноосібно приймав протоколи дільничних комісій, що є одним з найгрубіших порушень закону, адже ці протоколи приймаються винятково колегіально окружкомом. Між тим, голова ОВК прийняв протоколи аж 50-ти дільничних комісій, самочинно вписуючи в протокол ОКВ “результати голосування” на цих дільницях. Писав, що хотів. А член окружної виборчої комісії одного з округів Криму П.Квітка повідомив, як голова ОВК просо забрала з собою печатку комісії і поїхала з нею в Київ, повезла в ЦВК документацію комісії з підсумками голосування. Це при тому, що печатку взагалі заборонено виносити з приміщення комісії. Але з печаткою в кишені, видно, протокол голосування здавати вигідніше.

В Мелітополі на Запоріжжі, розповіла О. Прокоф`єва, на її дільниці навіть там, де виборці, котрі голосували вдома, пред`являли медичні довідки про неможливість прибути на дільницю, ці довідки в багатьох випадках виявилися фальшивими. Від них відмовилися самі лікарі, які, начебто, видавали ці папери. Не кажучи вже, що на так званих “довідках” не було ні номерів, ні дат.

Народний депутат С. Власенко повідомив, що коли представники БЮТ добилися перевірки на одній з дільниць округу № 44 в Донецькій області, кого ж саме комісія занесла в додатковий список у день голосування, то виявилося, що більшість з цих людей значаться в обох списках — і в цьому додатковому, і в основному. Тобто, виборці отримали по два бюлетені і голосували по двічі.

Там, де не вистачало й таких методів, вдавалися ще до брудніших. Коли через суд представники БЮТ добилися перерахунку голосів на деяких дільницях Криму, виявилося, що бюлетені з голосуванням за Юлію Тимошенко просто перекладали в папку голосів за Віктора Януковича. Причому, не один чи два бюлетені: кількість таких сфальшованих голосів сягала від 1 до 8 відсотків.

Не варто й перебільшувати роль міжнародних спостерігачів на наших виборах. По-перше, їм важко було збагнути, наскільки недемократичним є сам наш закон про президентські вибори та ще й численними його спотворенням і “трактуваннями”. По-друге, їхній контроль за дотриманням навіть такого закону був більш ніж ілюзорним. Ось факти. На мільйонне місто Дніпропетровськ, де аж 6 виборчих округів (стільки, як в багатьох областях) і де було 469 виборчих дільниць, прибуло…дві групки міжнародних спостерігачів по три чоловіки в кожній. Про яке спостереження і контроль мова!

Відповідаючи на запитання журналістів стосовно фіксації названих і багатьох подібних фактів, учасники прес-конференції повідомили, що всі такі порушення задокументовано, складено відповідні акти, є зйомки на відео, є свідки, в тому числі виборці, члени комісій, які дали свідчення і готові дати ці покази в судах. І загалом БЮТ, виборчий штаб Юлії Тимошенко готовий до перерахунку голосів на всіх виборчих дільницях, щоб встановити справжній результат голосування громадян. України.

Петро АНТОНЕНКО




Теги:фальсифікації, Антоненко, Мелітополь, вибори, Крим, Партія Регіонів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar