реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Таке дороге тепло. Нові ціни на житлово-комунальні послуги

У світлі останніх подій про російський газ як основне, відносно недороге, джерело тепла можна уже забувати. Тож і зміни в оплаті житлово-комунальних послуг неминучі.

Постановою №81 Кабміну від 25 березня (зі змінами від 17 квітня) затверджено нові тарифи на теплову енергію та передбачено заходи соціального захисту населення.

Роздрібні ціни на природний газ для потреб населення визначатиме Національна комісія регулювання енергоринку. Гранична позначка узгоджуватиметься з Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Міністерством фінансів.

Тарифи диференційовано залежно від річного обсягу та видів споживання, а також з урахуванням граничної вартості. Тож маємо такі розрахунки вартості газу для населення:
за умови, що обсяг споживання природного газу
- не перевищує 2500 куб. метрів на рік - 1197 гривень за 1 тис. куб. метрів;
- не перевищує 6000 куб. метрів на рік , - 1965 гривень за 1 тис. куб. метрів;
- перевищує 6000 куб. метрів на рік, - 4011 гривень за 1 тис. куб. метрів.

У разі використання природного газу для приготування їжі та/або підігріву води у багатоквартирних будинках - 1299 гривень за тисячу кубометрів.

Глава уряду Арсеній Яценюк відзначив, що тарифи на теплопостачання в Україні зростатимуть пропорційно впродовж 4 років. Перший рік – підвищення на 40%, другий рік – на 40% і два наступні роки — по 20%. Загальний обсяг становитиме 120%. Це необхідно для зрівнювання цін на газ і тепло з ринковими.

Детальніше ознайомитись із Постановою можна на офіційному веб-порталі Кабміну або за посиланням http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/81-2014-%D0%BF.

Як виростуть тарифи на Чернігівщині?

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчі органи сільських, селищних, міських рад встановлюють тарифи на оплату житлово-комунальних послуг для невеликих підприємств комунальної власності. Вказані тарифи також узгоджуються з підприємствами інших форм власності.

А от розрахунки споживання і вартості газу для великих житлово-комунальних підприємств, які обслуговують цілі мікрорайони та міста, здійснюються винятково за участі Національної комісії. Вартість послуг малих котелень узгоджуватимуть на місцевому рівні. Усі викладки затверджуються Національною комісією та відповідними міністерствами.

Директор Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Петро Головач 23 червня під час брифінгу для представників ЗМІ розповів про вплив Постанови КМУ №81 на формування цін на житлово-комунальні послуги в області. Зокрема, Облтеплокомуненерго збільшить тарифи на 42,9%, ТОВ фірма «Технова» — на 46,5%, Ніжинтеплокомуненерго — на 30,8%, а КП «Теплокомуненерго Прилуки» — на 34,7%. Більш ніж удвічі зросте плата за водопостачання. До того ж, в окремих населених пунктах через дуже високу собівартість (50-75 грн. за метр кубічний) постачання води може взагалі припинитися. Тут дієвим заходом, за словами Петра Головача, має стати об’єднання водопостачальних підприємств у більш потужні. Як, наприклад, зараз відбувається у Ріпкинському районі.

Актуальним залишається питання встановлення приладів обліку теплової енергії в багатоповерхових будинках. Адже, у зв’язку із запровадженням сезонного тарифу, споживачі сплачуватимуть за послуги теплопостачання тільки в опалювальний період. Такі прилади в Чернігові розмістять за рахунок Облтеплокомуненерго.

Для забезпечення стабільного проходження опалювального сезону в умовах жорсткої економії природного газу в області триває переведення котелень бюджетних установ на альтернативні види палива. За словами генерального директора ТОВ фірми «Технова» Олександра Корчинського, на підприємстві створено запас твердого палива на рівні минулорічного – 67 тисяч тонн. Перевага при цьому надається вугіллю.

Без допомоги не залишимося!

З 1 липня в Україні набув чинності новий механізм компенсації витрат на оплату житлово-комунальних послуг затверджений Постановою КМУ №83 від 5 квітня 2014 року. Ним зможуть скористатися сім’ї, середньомісячний сумарний дохід яких за попередні 6 місяців не перевищував прожиткового мінімуму для сім’ї.

У 2014 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить:
- для дітей віком до 6 років: з 1 січня - 1032 гривні;
- для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня - 1286 гривень;
- для працездатних осіб: з 1 січня - 1218 гривень;
- для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня - 949 гривень

Варто зауважити, що до складу сім’ї входять усі особи, зареєстровані в помешканні.
Тож, якщо родина складається із чотирьох осіб (чоловік, дружина, дитина віком до 6 років та дитина старше 6 років), прожитковий мінімум для неї становить 4754 грн. (1218 грн. + 1218 грн. + 1286 грн. + 1032 грн.). При цьому заробітна плата чоловіка і дружини становить 4500 грн. на місяць. Дохід сім’ї менше її прожиткового мінімуму, тому вона має право на компенсацію.

Сама компенсація є різницею між сумою, яку родина платила за ЖКП до підвищення тарифів, і сумою, яку сплачує після. Тож, якщо до 1 травня 2014 року сім’я платила за газ і тепло в межах встановлених норм 300 грн. на місяць, а після підвищення – 400 грн., то розмір щомісячної компенсації становитиме 100 грн. Ця сума не буде видаватися готівкою. Її зараховуватимуть на особові рахунки платника.

У зв’язку з тим, що тарифи зросли з 1 травня, а програма набула чинності з 1 липня, за бажанням сім’ї компенсація може бути призначена з травня 2014 року.

Для її отримання потрібно звернутися до органу соцзахисту населення за місцем реєстрації із заявою, довідкою про кількість зареєстрованих у будинку або квартирі, довідками про доходи кожного мешканця і паспортом.
Діятиме і звична система субсидій.

Для детальної інформації про порядок отримання компенсації необхідно звернутися до районних управлінь праці та соціального захисту населення.

Телефон «гарячої лінії» Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації: (04622) 5-60-97.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА



Теги:російський газ, ЖКГ, Чернігівська ОДА, нові тарифи, субсидії


Читайте також



Коментарі (0)
avatar