реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Таємниці черінігвського дерев'яного узороччя

Оригінальне науково-популярне видання «Чернігівське узороччя: краса, що зникає» презентовано 28 вересня на кафедрі туризму Чернігівського національного технологічного університету. Його автори: Наталія Алєшугіна, Віктор Величко, Олена Зеленська, Петро Коваль, Сергій Черняков.

Ілюстрована книга пропонує здійснити цікаву екскурсію старовинними вулицями Чернігова, на яких збереглися зразки дерев’яної архітектури кінця ХІХ – початку ХХ ст., прикрашені дерев’яним різьбленням. Альбом призначений для широкого кола шанувальників чернігівської старовини.

Проект створений за ініціативи Громадської організації «Чернігів європейський» та підтримки міжнародної організації Великобританії із культурних відносин та освіти «Британська Рада». Партнери видання: Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», Чернігівський обласний художній музей ім. Г.Галагана, Чернігівська дитяча художня школа, Музей історії Лісковиці.

На жаль, тираж книги невеликий – всього 15 примірників, але її можна оглянути й прочитати у бібліотеках області. Видання створене з любов’ю, воно чудово оформлене. Це своєрідний фотоальбом на зразок тих, що є у кожній родині, куди збирають кращі фотографії рідних та друзів. Тут є не лише світлини стареньких будиночків із дерев’яним різьбленням, а також вірші, малюнки, розповіді про мешканців осель, ілюстрований словник архітектурних термінів, а також статті про чарівне мереживо – красу, що зникає…

Автори проекту не лише популяризують старовину Чернігова, а також привертають увагу до необхідності збереження дерев’яного зодчества. Вони пропонують створити своєрідний музей під відкритим небом, наповнити старі будинки предметами старовини, включити їх до екскурсійних маршрутів міста.

Автори видання сподіваються, що у недалекому майбутньому у Чернігові з’являться численні гуртки з випилювання по дереву та різьбярства, а прикрашення різьбленням приватних будинків стане модним трендом в архітектурі та сприятиме зростанню естетичної і туристичної привабливості нашого рідного міста.

Сергій ЧЕРНЯКОВ, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».



Теги:НАІЗ Чернігів стародавній, узороччя, Сергій Черняков


Читайте також



Коментарі (0)
avatar