реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Таємнича комісія по роздачі бюджетних грошей на книговидання

Скандал виник на порожньому місці: декан історичного факультету Чернігівського педуніверситетуту імені Т.Шевченка Олександр Коваленко, прийшовши на комісію по книговиданню, став обурюватися -- чому це тут, мовляв, з"явилися журналісти?! Оскільки я виявився свого роду "дуайєном журналістського корпусу", то й став оборонятися. Адже ми живемо у вільній країні, якою керують не обком компартії, і навіть не адміністрація, а закони, які й визнають право журналістів на висвітлення діяльності всіх і вся (крім військових таємниць та приватного життя громадян, про що явно не йшлося на засіданні комісії облдержадміністрації).

Тим паче, коли мова йде про розподіл грошей платників податку, адже, нагадаю: ця комісія, очолювана заступником голови обласної держадміністрації, визначає які книжки видати за гроші обласного бюджету, а які відхилити. І оскільки комісія давно перетворилася у таке собі перетягування грошового канату (на цей рік виділено 150 тисяч гривень!) між Станіславом Реп"яхом та Олександром Коваленком, то й не дивно, що Олександр Борисович так неадекватно став реагувати на появу журналістів. Уточнюю: С.Реп"ях відстоює інтереси письменників, а О. Коваленко -- відає питаннями літератури на історичну тематику. І в цьому, зрештою, нема нічого поганого, але, зрозуміло, що, наприклад, книга доктора історичних наук, відомого дослідника історії козаччини Сергія Леп"явка під егідою цієї комісії не вийде, доки О.Коваленко там засідає...

Знову ж таки: слід віддати належне ініціатору книговидання за бюджетні гроші Віктору Тканку та нинішньому заступнику начальника управління Дмитру Никоненку за багаторічне опікування цією справою. Як і членам комісії, завдяки яким побачила світ велика кількість чудових видань.

Але коли на комісії доповідають -- мовляв, відомий поет написав чергову поетичну книгу і давайте її видамо, то це в корні неправильно. По-перше, та "відОмість" обмежується членами Спілки письменників, а по-друге, і це головне -- з якого дива бюджетні гроші повинні витрачатися на чергову книжку ні про що?! Стільки "рожевих соплів" побачило світ за наші гроші, що їх важко й перерахувати. Комісія мала б визначати для видання книги, що становлять суспільну значимість, наприклад, про Голодомор ( і такі дійсно вийшли), про європейський вибір України, зрештою, краєзнавчу літературу, якої просять книготорговці. Або підтримати молодого автора з його першою книгою. А коли видають десяту книгу поезій чи розжовувань про повоєнне село -- марнотратство бюджетних коштів!

Я хотів взяти коментар про цю комісію у керівника літературної спілки "Чернігів", редактора єдиного в області літературного журналу Михайла Ткача, але виявилося, що він не є членом комісії! Так, як не входить до неї і представник товариства "Просвіта". Товариства, яке тримає єдину в області крамницю української книги, яка сама видає книги, яка є засновником двох газет... До речі, рукопис моєї книги весною комісія відхилила -- мовляв, є критика московської церкви, критика Президента і навіть (!) позитивна згадка про В. Атрошенка -- а раптом образиться В.Хоменко?! Логіка членів комісії дивна та й Бог з ними -- моя книга "Акурайку" вийшла і отримала високу оцінку, наприклад, Героя України, лауреата Шевченківської премії Романа Іваничука.

Журналістів із засідання комісії фактично попросили, коли дійшло до обговорення запропонованих до видання книг. До речі, про засідання комісії журналісти дізналися з плану роботи обласної адміністрації і шум О.Коваленка виглядав, як мінімум, дивним.

Василь Чепурний.






Коментарі (1)
avatar
1
Значить вони за мій кошт видають різний непотріб і ніхто про це не має знати! Розігнати треба половину адміністрації, при цьому скасувавши їхні посади і реорганізувавши такі структури як райдержадміністрації.
avatar