реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Світлана Дмитренко - доктор медичних наук з чернігівської глибинки

«…Закони повинні писатися людьми, які знають проблеми українців не з доповідних записок підлеглих у своїх владних кабінетах…»

«…в системі охорони здоров’я нашої країни повинна відбутися переорієнтація первинної ланки медичної допомоги з лікування на профілактику…»

Такі проблеми хвилюють сьогодні Дмитренко Світлану Олександрівну, доктора медичних наук, лікаря вищої кваліфікаційної категорії, депутата Ядутинської сільської Ради Борзнянського району, кандидата в народні депутати по виборчому округу №208 від Української народної партії.


- Чому Ви вирішили балотуватися в народні депутати України ?


- Закони повинні писатися людьми, які знають проблеми українців, проблеми села не з доповідних записок підлеглих , прочитаних у владних кабінетах, а від людей, що живуть і працюють поруч з тобою. Проблеми сільської глибинки навряд чи хвилюють столичних політиків та чиновників. А якість завтрашнього життя залежить від законів, прийнятих парламентом.


- Які напрямки життєдіяльності українців Ви вважаєте на сьогодні пріоритетними і такими, що потребують законодавчої підтримки?



- Негайного прийняття і реалізації потребує державна програма ранньої діагностики захворювань. Кожна людина повинна отримати доступ до кваліфікованого і доступного медичного обслуговування.
Підтримку національного виробника та впровадження дотацій сільгоспвиробникам вважаю важливою віхою своєї майбутньої діяльності.
Потребує сприяння створення повноцінних освітніх округів, що надасть можливість дітям українських селян і малих міст здобувати якісну сучасну освіту.
Проведення справедливої пенсійної реформи суттєво вплине на якість життя селян відповідного віку, дасть можливість їм гідно зустріти старість.

- А Чи можна, на Вашу думку, пані Світлано, змінити існуючу систему охорони здоров’я на кращу ?


- В системі охорони здоров’я нашої країни повинна відбутися переорієнтація первинної ланки медичної допомоги з лікування на профілактику. В першу чергу це стосується хвороб серцево-судинної системи, онкологічних захворювань і травм.
Основний акцент при цьому необхідно зробити на модернізацію системи первинної медико-санітарної допомоги та профілактику неінфекційних захворювань. Як наслідок - відбудеться зниження рівня захворюваності та смертності уже в найближчі роки.

- Однією з головних віх Вашої автобіографії є навчання в Харкові в академіка Малої Любові Трохимівни, де Ви працювали над докторською дисертацією.
Чому Ви повернулися в село?


- З 1993 по 1995 роки я навчалась в клінічній ординатурі при Харківському інституті удосконалення лікарів. На базі Інституту терапії Академії медичних наук України з 1996 по 2001 роки працювала над докторською дисертацією, тема якої була розроблена на основі моєї практичної роботи в сільських закладах охорони здоров’я «чинники захворюваності та смертності в осіб з артеріальною гіпертензією сільської популяції» науковим консультантом якої була академік НАН, АМН і РАМН, доктор медичних наук, професор Мала Любов Трохимівна, чиїм іменем названий Інститут терапії (м. Харків).Дисертація була успішно захищена в 2001 році. Чому повернулася в село? Не через брак посад у столичних закладах охорони здоров’я, а за покликом власного серця.
Мене завжди хвилювала доля українського села, бажання допомагати людям, чий труд прославляє нашу рідну Україну.

- Жителі рідного села виказують Вам довіру – вже 14 років поспіль обирають депутатом сільської Ради. З чим пов’язане таке довір’я ?

- Це пов’язано з моєю професійною діяльністю.Лікар – ключова фігура на селі, навколо якої обертається сільське життя. Праця лікаря важка та відповідальна. Наше призначення – виконувати велику місію збереження людського життя. Щоденно нам доводиться боротися з хворобами, травмами, перейматися людськими трагедіями та переживати їх, неначе власні.
Для лікаря найкращою винагородою є щасливі очі пацієнта або чудове одужання важко хворої людини. Для цього опираюся на особисті фахові напрацювання та творчо осмислюю як власні так і світові наукові досягнення у сфері медицини.

- Які Ваші плани і задуми як кандидата у народні депутати України від політичної партії "Наша Україна", по відродженню українського села ?

- Головною фігурою сучасної охорони здоров’я на селі є сімейний лікар. І діяльність сімейного лікаря на селі має базуватися на належному рівні організації праці. Це потребує законодавчої підтримки.
Головне багатство на селі – це земля. Тому буду відстоювати продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель, максимальне спрощення процедури оренди земель сільськогосподарського призначення, активне просування української продукції на світові аграрні ринки, підвищення її конкурентності, забезпечення пільгового кредитування фермерських господарств та кооперативів, підтримку селян-одноосібників, які виробляють сільськогосподарську продукцію.

- Ви є членом Української народної партії. Що на Вашу думку потрібно одно партійцям для перемоги на виборах?

- Для цього вже зроблено головне - створено єдину проукраїнську політичну силу: Українська народна партія, разом з Конгресом українських націоналістів та Нашою Україною створили національне патріотичне об’єднання – Наша Україна. Це зроблено задля втілення в життя наших спільних цінностей та цілей: протидія корупції, подолання енергетичної залежності, підтримка вітчизняного виробника, розвиток української науки та культури, відродження національної та людської гідності, порозуміння у суспільстві, захист родини, рівність можливостей.

- В разі Вашої перемоги на виборах, які першочергові завдання Ви ставите перед собою?

- В першу чергу це – розробка і підтримка законодавчих актів, спрямованих на покращення добробуту громадян: підвищення зарплат і пенсій, збереження здоров’я нації, доступ до якісної освіти, повноцінний соціальний захист, вирішення житлових проблем громадян, екологічна безпека.
Я переконана, що разом ми зможемо повернути українцям добробут та процвітання.

Чернігівська прес-служба «Нашої України»





Коментарі (0)
avatar