реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Стратегія воєнної безпеки України передбачає бойові дії Росії

Затверджена президентом України Володимиром Зеленським та Радою національної безпеки і оборони Стратегія воєнної безпеки допускає початок повномасштабних бойових дій Росії проти України та інших держав Балтійського і Чорноморського регіонів, повідомляє прес-служба глави держави.

"Агресивна зовнішня і військова політика Російської Федерації загрожує національній безпеці України і інших держав Балтійського і Чорноморського регіонів, може привести до подальшої ескалації збройної агресії проти України і спровокувати міжнародний збройний конфлікт в Європі", - йдеться в тексті Стратегії воєнної безпеки України, опублікованій ввечері в четвер, 23 березня, в розділі "укази" на сайті глави держави.

Як повідомляється в документі, "на національному рівні Російська Федерація залишається військовим супротивником України, який здійснює збройну агресію проти України ... застосовує військові, політичні, економічні, інформаційно-психологічні, космічні, кібер і інші засоби, які загрожують незалежності, державному суверенітету і територіальній цілісності".

"Метою цих дій є посягання на територіальну цілісність, дестабілізація соціально-політичної ситуації, гальмування соціально-економічного розвитку, європейської та євроатлантичної інтеграції, відновлення свого впливу в Україні, зміна її територіального устрою, зокрема шляхом повномасштабного застосування військової сили проти України", - сказано в документі.

Водночас, відповідно до Стратегії воєнної безпеки України, "агресивні дії Російської Федерації можуть спровокувати міжнародний збройний конфлікт на Балканах, у Балтійському і Чорноморському регіонах, на Кавказі і в Східній Європі".

Такими діями, згідно з документом, є "тимчасова окупація Російською Федерацією частини території Грузії і України; мілітаризація Російською Федерацією тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь; перешкоджання Російською Федерацією вільному судноплавству в Чорному і Азовському морях; спроби Російської Федерації зберегти в сфері свого політичного впливу Республіку Білорусь; використання у власних інтересах конфлікту в Придністров'ї та інших "заморожених" конфліктів на пострадянському просторі; нарощування Російською Федерацією наступальних угруповань військ, розгортання нової ракетної зброї і проведення масштабних військових навчань на своїх західних кордонах і на тимчасово окупованих територіях України".

Нагадаємо, що за президента Януковича потенційним військовим супротивником України офіційно вважалася ...Румунія.



Теги:стратегія безпеки, РНБО, російсько - українська війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar