реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

До 20-річчя незалежності України. СРСР розвалився ще 17 березня 1991 року

20 років тому 17 березня 1991 року відбувся перший «референдум СРСР», який самим фактом його проведення означав, що СРСР, як комуністична імперія, приречений.
На всенародне голосування (референдум) СРСР було винесене питання: «Считаете ли Вы необходимым сохранение Союза Советских Социалистических Республик как обновленной федерации равноправных суверенных республик, в которой будут в полной мере гарантироваться права и свободы человека любой национальности?»Отже, мова на «референдумі СРСР» йшла про створення замість міждержавного утворення, «федерації республік», на зразок теперішньої Російської Федерації.
Чи підтримали громадяни СРСР таке «сохранение СССР» ?
Судіть самі.
Не брали участь у «референдумі СРСР» шість радянських республік, а саме: Вірменська, Грузинська, Естонська, Латвійська, Литовська, Молдавська. В цих республіках «референдум СРСР» проводили тільки деякі місцеві ради, трудові колективи, громадські об’єднання, командування військових частин. Головна причина: небажання комуністичної влади отримати негативний результат.
Українські комуністи діяли вигадливіше і винесли додаткове питання: «Чи згодні Ви з тим, що Україна має бути у складі Союзу Радянських суверенних держав на засадах Декларації про державний суверенітет України?» та приклали не аби які зусилля, щоб українці голосували на підтримку обох питань: «ДА–ТАК».
Майже аналогічна ситуація була і в Російській Федерації. Тут одночасно провели ще й референдум з питанням: «Считаете ли Вы необходимым введение поста Президента РСФСР, избираемого всенародным голосованием?»
До речі, 52,45% росіян, що мали право голосу, або 69,85% від тих хто взяли участь у голосуванні, підтримали введення поста Президента РСФСР.
В Казахській РСР голосування на «референдумі СРСР» проводилося взагалі іншому питанню: «Считаете ли Вы необходимым сохранение Союза ССР как Союза равноправных суверенных государств?» Отже, у Казахстані, не про яку «оновлену федерацію» на референдумі 17 березня не згадували.
Офіційні результати «референдуму СРСР» були такими.
У списки для голосування внесено 185 647 355 осіб; участь у голосуванні взяли 148 574 606 осіб, або 80,0 відсотків. За збереження СРСР як «федерації республік» висловилися - 113 512 812 осіб або 76,4%; проти - 32 303 977 або 21,7%; недійсними визнано – 2 757 817 бюлетенів або 1,9 відсотка.
«Найгірший» результат серед союзних республік виявився в Українській РСР – 70,2% (від 16,4% у Львівській до 87,9% у Хмельницькій області), проти 28,0%.
Не відстали від українців і росіяни – 71,3%, проти – 26,4%. Третіми були білоруси – 82,7%, проти 16,1 відсотка.
Азійські учасники «референдуму СРСР» традиційно показали результат що перевищував 90 відсотків. Рекорд підтримки створення «федерації республік» отримано у Туркменській РСР – 97, 9%, проти 1,7 відсотків.
У найбільших містах СРСР за «федерацію республік» проголосували таким чином: у Києві - 44,6% від тих хто взяв участь у голосуванні, у Свердловську – 49,34%, у Москві – 50,02% (або 33.98% від тих, що мають право голосу), у Ленінграді – 50,54%,
Якщо врахувати, що у «референдумі СРСР» не брали участь 6 з 15 республік, українці підтримали ще й Декларацію про державний суверенітет України, казахи голосували за інше питання, а в Росії вирішили всенародно обирати власного президента, то треба визнати, що референдум за збереження СРСР, провалився.
Вже з 2 квітня 1991 року внаслідок так званої «павлівської» грошової реформи, спрямованої начебто на заморожування нетрудових доходів спекулянтів, корупціонерів, тіньового бізнесу та зупинення інфляції в СРСР, відбулося підвищення майже втричі роздрібних цін у державній торгівлі, що свідчило про розвал економіки СРСР, а отже і держави.

Сергій Соломаха

З Архіву Чернгівської обласної організації Української Народної Партії

Агітаційні листівки Чернігівського обкому та міському КПУ на підтримку "обновления СССР"

Агітаційна листівка РУХу проти оновлення СРСР

Рішення від 7 березня 1991 року Чернігівського міськвиконкому про заборону проведення мітингу РУХу 16 березня 1991 року "Референдум і суверенна Україна" на Красні площі в м.Чернігові

Підсумки референдуму СРСР 17 березня 1991 року в газеті "Деснянська правда"









Коментарі (0)
avatar