реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Спростування неправди Московського патріархату. Фотозвіт.

У Чернігівській єпархії УПЦ Київського патріархату, під час прес-конференції, що відбулася 18.09 громадськості, серед іншого, представили «фашиствуючого молодчика, що зірвав хрест з о. Варфоломія (МП) та потім наніс ним удар по голові отця». Цим хуліганом виявилася матушка Ніна Лящинська, матір 9-ти дітей, яка проживає у с. Андріївка.
- Коли почалася штовханина на порозі храму, то я підійшла до натовпу, - розповідає матушка Ніна, - у цей час о. Варфоломій сказав на мене таке, що й повторювати соромно. Після цих слів, я взяла руками його за грудки, зі словами, - Яке ти маєш право на мане таке казати?! У цей час о. Варфоломій подався назад, а о. Захарій почав штовхати мене назад, і виштовхнув. Природно, що я за щось мала триматися, то й схопилася за хрест, з яким я й залишилися. Потому я віддала його міліціонеру. Ніхто ним о. Варфоломія не бив.
Не бив ніхто й о. Захарія, що був прив’язаний до дверей храму. Як тільки всіх батюшок з Московського патріархату виштовхали з подвір’я, він закричав – Розв’яжіть мене!, а потім швиденько розв’язався й сам.
На прес-конференцію прибули й жукляни: Микола Давиденко – голова Свято-Покровської громади с. Жукля із весни 2009 року, Марія Горова, Олег Добарін – активні парафіяни, Надія Нагребельна – казначей, протоієрей о. Ілля Бідняк – нинішній настоятель храму.
Жуляни розповіли, що ніяких «двох автобусів» націоналістів не було, вони самі виштовхали за територію церковного подвір’я наїзжих вірних та священиків УПЦ МП, які не допускали селян до їхньої ж церкви!
- Як же так? Я своїми руками перекривав дах церкви, - задав риторичне запитання Олег Данилович, - а якісь приїзжі люди з Корюківки, Прилук не пускають мене до нашої ж церкви!
Відносно появи міліції, то як повідомили парафіяни, вони ж самі її і викликали, коли побачили о 4-й годині ночі натовп людей біля дверей храму, що ламали двері.
-Я прийшов до о. Захарія, і сказав, що ми так не домовлялися, - розповів Микола Филимонович, - перед цим я пообіцяв їм відкрити двері, щоби віддати о. Миколи його особисті речі, зокрема ризи.
До речі саме протоієрей Миколай Іванович Яцейко, за словами селян застосував проти них газ.
Причини, що примусили перейти селян із юрисдикції Московського патріархату до Київського, як вони розповіли чисто людські. Як виявилося, о. Миколай за три роки служби, не забив жодного цвяха у церкві, служив у церкві мало, більше виконував треб –похорони, вінчання, освячення. З людей же намагався нагребти побільше грошей, так за похорони вимагав до 300 гривень - 150 гривень на бензин, 150 за требу. Звернення до керівництва Чернігівської єпархії УПЦ МП не допомагало.
Зверталася з подібним проханням і Раїса Кучма, яка ствердила на прес-конференції організованій УПЦ МП, що вона є нібито головою громади. Насправді вона вже півроку живе у Козилівці, і приїздила у село, тільки у якості півчої разом з о. Миколою
Таким чином під час прес-конференції було спростовано чимало неправдивої інформації поширюваної УПЦ МП у ЗМІ.
- Підкреслюємо і наголошуємо – ніякого захоплення храму у с. Жукля не було! - заявив під час прес-конференції прес-секретар Чернігівської єпархії УПЦ Київського патріархату Олександр Шмуригін, - Храм не є власністю УПЦ МП, і не є власністю УПЦ Київського патріархату. Храм як використовувався так і використовується для релігійних потреб жителями с. Жукля, які є його парафіянами.
Зараз у с. Жукля є мир і злагода, бо розбрат і чвари вносяться у нього лише ззовні. Сутичка була спровокована неправомірними діями приїжджих прихильників Московського патріархату, які не давали можливості селянам молитися у власному храмі, що є порушенням чинного законодавства.
Чернігівська єпархія відкрита до конструктивного діалогу і співпраці, ми хочемо, щоби всі непорозуміння між Церквами двох патріархатів вирішувалися шляхом діалогу, а не через фізичне протистояння, дезінформацію, відкриту неправду і т. ін. Сподіваємося, що штучно створений конфлікт не завадить налагодженню діалогу між православними в Україні. І тоді, коли ми матимемо єдину Помісну Церкву, таких непорозумінь не буде.
Свої слова Олександр підтвердив на практиці, запросивши на прес-конференцію представників УПЦ МПЮ які задавали досить провокаційні питання. Нагадаю, що самого Олександра на прес-конференцію, що проводила УПЦ МП не було допущено.
На сьогодні кожну службу у селі відвідує до 30 чоловік, з’явилося 8 півчих, наприкінці повідомив о. Ілля
Олександр ЯСЕНЧУК

Голова громади Микола Давиденко та протоієрей Ілля Бідняк

Прес-секретар Чернігівської єпархії УПЦ КП Олександр Шмуригін

Матушка Ніна Лящинська

Диспут з "братами во Христі" (МП)








Коментарі (0)
avatar