реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Спека: готуємо квас самі!

Наші предки здавна полюбляли у літню спеку споживати кваси і недарма! Вони були здоровіші й витриваліші. А з домашнім, правильно приготованим квасом не зрівняється ніяке промислове бутильоване, нашпиговане газом і невідомо чим питво. Отже, готуйте, пийте й насолоджуйтеся! Нарешті літо! Варто знати, що правильно приготований квас знімає втому, тонізує і додає витривалості.

Квас житній
Житні сухарі залити кип'ятком, потім охолодити. Процідити, додати цукор і гарно розмішати. Додати дріжджів, поставити в тепле місце і дати бродити 12 годин. Потім перелити в пляшки, додати родзинки і поставити їх в холодне місце. Через два дні квас готовий.
На 3 літри води: житні сухарі – 1 кг, цукор – 200 г, дріжджі – 20 г, родзинки – 50 шт.

Квас запорізький
У каструлю наливають окріп, кладуть житні сухарі, накривають тканиною й дають настоятися протягом 8 год. Потім чистий квас – сирівець зливають в інший посуд, додають розведені дріжджі, цукор, лимон, нарізаний кружальцями, без кісточок і настоюють ще 8 год. Після цього квас проціджують, розливають у пляшки, кладучи в них по 2-3 ізюминки, добре закупорюють, обкручують дротом, ставлять у тепле місце на 8-10 год. Коли квас почне бродити, його виносять у холодне місце.
Сухарі житні – 700 г, вода – 5 л, дріжджі (сухі) – 15 г, цукор – 150 г, лимон – 1 шт., ізюм – 25 шт.

Квас козацький

Житні сухарі обшпарюють окропом, дають настоятися протягом 8 год. Потім у півсклянки настою додають дріжджі, борошно й дають підійти. Настій житніх сухарів проціджують крізь густе сито, кладуть у нього цукор, вливають дріжджі, розмішують, щоб розчинився цукор, і ставлять у тепле місце на 12 год. Після цього квас ще раз проціджують, розливають у пляшки, кладучи туди по маленькому кусочку лимона з цедрою, закупорюють, обкручують дротом, залишають на 2 год, а потім виносять у холодне місце.
Сухарі житні – 700 г, вода – 1,7л, дріжджі – 500 г, цукор – 1 кг, лимон – 1 шт., борошно житнє – 20 г.

Квас «Україна»
Житній хліб злегка підсмажують, подрібнюють і кладуть у кип'ячену воду, охолоджену до температури 80°С, перемішують. Суміш настоюють 1-1,5 год у теплому місці, періодично перемішуючи. Настій проціджують, а розмочений хліб знову заливають теплою водою і настоюють 1-1,5 год. Потім обидва настої з'єднують, додаючи цукор і дріжджі. Розчину дають перебродити 8-12 год при температурі 23-25 °С. Після бродіння квас проціджують і охолоджують, додають до нього ізюм і заправляють медом. Подають із кусочком лимона.
Хліб житній – 140 г, дріжджі (пресовані), мед – по 50 г, цукор по – 100 г , лимон – 1 шт., ізюм – 5 шт, вода – 1,2 л.

Домашній квас
Хліб скибочками підсушити в духовці до темно-коричневого кольору. Сухарі залити кип'ятком і поставити в тепло на 3- 4 години. Сусло процідити через декілька шарів марлі, додати цукор, розведені в стакані дріжджі, а також м'яту і листя смородини. Накривши посуд тканиною, дати квасу настоятися в теплому місці 10-12 годин. Коли сусло добре перебродить, його слід знов процідити і розлити у пляшки, в кожну покласти по декілька родзинок. Пляшки міцно закрити та поставити на холод. Через три доби квас готовий.
Чорна смородина 4 листочки, м'ята 5 - 10 лист., родзинки 50 г, цукор 200 г, дріжджі 40 г, житні сухарі 500 г, вода 4 л.

Буряковий квас

Буряк миють, очищають, натирають на крупній терці, заливають кип'ятком, додають лимонну кислоту і наполягають 3-4 години, потім додають цукор, дріжджі і залишають для бродіння на 8-10 годин. Після цього напій проціджують і охолоджують. При подачі до столу в квас додають дрібно нарізану зелень кропу і зеленого цибулі, цукор сіль на смак.
2-3 буряки, 5-6 склянок води, 1 ч.л. дріжджів (або скориночка житнього хліба), 2 ст.л. цукру, сіль на смак, 1 дрібка лимонної кислоти, 1 ч.л. подрібненої зелені кропу, 1 ч.л. подрібненої зелені цибулі.

Російський квас
Хліб нарізати скибочками і висушити в духовці. Сухарі подрібнити на шматочки і залити кип'ятком. Через 6-8 годин рідину відцідити (вона повинна бути прозорою, з коричневим відтінком), покласти цукор і розведені дріжджі. Посуд накрити, через 12 годин настій розлити в пляшки, поклавши в кожну 2-3 родзинки. Пляшки щільно закрити. Перша доба тримати квас в теплому місці, а потім поставити на холод. Найбільш смачний квас 4-денної витримки.
Хліб житній — 1к г, цукор — 200 г, дріжджі — 50 г, родзинки — 50 г, вода — 6 л (5 л для замочування сухарів і 1 л для розведення дріжджів).

Медовий квас
В мед покласти лимон, нарізаний тонкими кружельцями, родзинки і залити 4 л холодної кип'яченої води, в якій розмішані мука і дріжджі. Через добу підлити в посудину 1 л кип'яченої води. Коли лимон і родзинки спливуть на поверхню води, рідину процідити крізь сито. Розлити квас у пляшки, закрити, поклавши в пляшку по 2-3 родзинки і зберігати в прохолодному місці. Через 2-3 дні квас готовий до вживання.
400 г меду, 5 л води, 400 г родзинок, 1 лимон, 1 столова ложка житньої муки, 8 г дріжджів.

КВАС «ТЕМНИЙ»
Цукор — 1 кг, лимонна кислота — 10 г, дріжджі (краще звичайні хлібні) — 20 г, вода — 10 л, ванілін за смаком (чайна ложка і менше), столова ложка рису.
Цукор — 250 г розжарюють у сковороді (краще щоб підгорів) і заливають разом з іншими інгредієнтами (750 г залишку цукру, лимонна кислота, розчинені в теплій воді дріжджі, ванілін, рис) 10-ма літрами теплої води. Все це переброжує 12–15 годин, і напій готовий.

КВАС «СВІТЛИЙ»
Хліб житній, сухі дріжджі, цукор, вода.
Житні сухарі або скориночки житнього хліба (1/5 від об’єму місткості) залити чистою холодною водою. Додати сухі дріжджі (на 1 літр — на кінчику ножа) і цукор (на 1 літр 5 шматочків). Закрити місткість і кілька разів перевернути, змішуючи інгредієнти. Не закриваючи щільно кришку, щоб не перешкоджати доступу повітря, залишити на добу або дві для бродіння.
Перебродившу суміш процідити і розлити по пляшках з додаванням по 2 шматочки цукру на кожні 0,5 л (або за смаком). Поставити пляшки в холодильник для охолодження.

КВАС З РЕВЕНЮ
До відвару з ревеню додати дріжджі, дати постояти добу в теплому місці, розлити в пляшки, закупорити і поставити на 3 дні в холодне місце. На 0,5 л води — 100 г ревеню, 50 г цукру, 3 г дріжджів.

КВАС БАНАНОВИЙ
Потрібні банани, дріжджі, вода.
2–3 кг дуже м’яких (перезрілих) бананів розмішайте в 5 л теплої води, додайте 20 г дріжджів і залиште у теплому місці на добу. Зніміть піну і обережно процідіть. Дайте відстоятися і процідіть ще раз. (А якщо вистачить терпіння — то й третій). Розлийте по пляшках, добре закупорте, поставте в холодне місце, і через 1–2 дні квас готовий.

КВАС ІЗ ФРУКТОВИХ СОКІВ
До 10 л кип’яченої гарячої води додайте 1 л будь-якого фруктового соку і 1 кг цукру. Коли вода добре охолоне, всипте в неї 20 г звичайних хлібних дріжджів, поставте у тепле місце для бродіння. На початку активного бродіння розлийте квас по пляшках і щільно закупорте. Через 2–3 дні квас буде готовий до вживання.

Смачного!




Теги:квас з буряків, рецепти квасу


Читайте також



Коментарі (0)
avatar