реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Спецоперація "Енеїда"

Класично вважається Іван Котляревський основоположником української літературної мови, а Алєксандр Пушкін - основоположником російської. Так ось: "Енеїда" Котляревського опублікована 1798 року, а Пушкін тільки народився 1799 року! Зацініть: коли вже був наяву класичний твір української літератури - класик російської ще й не народився. Оце тобі таке, як кажуть в Авдієвці.

... Більше про це - в моїй книзі "Титли і коми".

Тут же я хочу згадати прекрсане розшифрування "Енеїди", яке здійснив наш велемудрий Валерій Шевчук - знавець давньої української літератури. Фактично це була зашифрована інформаційна спецоперація українця проти російської імперії.

Валерій Шевчук пише: "Котляревський написав свій твір на початку 90-х років 18-го століття. А у 80-х роках було знищено козацьку державу російським урядом. Тому можна казати, що "Енеїда" - це відгук на цю страшну драму українського народу.

Але Котляревський не міг про це написати прямо, тому створив твір для тих, хто не розуміє усіх цих історичних складнощів. А російські цензори в українських школах не вчились. Ті ж, хто знав історію, дуже добре розуміли підтекст.

Під Енеєм Котляревський мав на увазі козацького ватажка, гетьмана. Він створив загальний образ гетьмана. Його люди – це троянці. За Котляревським, ясна річ, це козаки. Але чому він так зробив? Виявляється, що існувала багатовікова традиція – називати Київ Троєю, бо він дуже довгий час складався з трьох міст: Княже місто, Печерське місто та Поділ. Отже, троянці – означають українці.

Мене зацікавило інше питання: чи мають і усі інші герої "Енеїди" свій підтекст? Виявляється, щоб це зрозуміти, треба добре знати історію. Наприклад, Дідона – це Польща. Ми жили з нею довгий час в одній державі, Польща живилась українською землею і багатствами. Але коли писалась "Енеїда", Польща була розділена між трьома державами: Австрією, Пруссією та Росією. Це Котляревський описав словами "Дідона спалилася".

Ще один герой – цар Турн, він правив у Італії, де висадився Еней, щоб заснувати своє князівство. І між ними почалась війна, яка "точиться й досі". Я довго думав, хто такий Турн, аж доки не знайшов маловідому п’єсу, яка була написана ще до Котляревського. Там без жодної шифровки Турн означав російського царя. Тобто Котляревський розказав про вікове протистояння двох антагоністів: України та Росії.

Яка мета була в Енея? Він хотів побудувати "біле місто" - вимріяний образ своєї власної держави. В кінці "Енеїди" ми бачимо, що війна між Енеєм і Турном так і не знайшла розв‘язку. Але останні строфи говорять про те, що Котляревський вірив: ми своє "біле місто" таки збудуємо".

... Сьогодні 255 років Івану Котляревському. "Будеш, батьку, панувати, доки й світу стане!"

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:українська література, Василь Чепурний, Енеїда, Валерій Шевчук, Іван Котляревський


Читайте також






Коментарі (0)
avatar