реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Спадкоємці: проблеми нерухомості

Редакція "Сіверщини" отримала листа такого змісту: "Від 1975 року я громадянин Республіки Білорусь. Давно живу в Гомелі, але постійно (майже кожні вихідні та у відпустку) приїжджав до своїх батьків, що мешкали в селі Стара Рудня Щорського району. Але батько помер уже давно, майже 20 років тому, а мати — позаминулої зими.

Після смерті матері я приїхав у село і весь цей час мешкаю тут, щоб не кидати напризволяще садибу, хоча в Гомелі в мене є своє житло, де я і зареєстрований.

Три роки тому моя мати приватизувала свій будинок і земельну присадибну ділянку. Ми з нею одразу оформили договір дарування будинку на мене. А тепер, коли мати померла і я в селі прожив майже 9 місяців, вирішив продати цей будинок. Знайшов покупців, але, коли ми звернулися до відповідних районних органів, нам відповіли, що земельна ділянка, на якій розташований будинок і яка належала моїй матері, залишилася не подарованою мені. Я хотів оформити право власності на земельну ділянку на себе, але в районному управлінні Держкомзему мені повідомили, що по Старій Рудні відсутня грошова оцінка землі, тому вони не можуть на мене оформити право власності, отже, тепер я не можу продати свій будинок.

Додам, що в батьків я один. У мене тут нікого з рідні немає. Мені треба виїжджати в Білорусь, а хату напризволяще кидати не хочу, бо розграбують.
То що ж виходить — глухий кут? Порадьте, будь ласка, що мені робити в такій ситуації.

Валерій ГЛАДЧЕНКО,
с. Стара Рудня,
Щорський район

Зважаючи на те, що подібні запитання зустрічаються в редакційній пошті досить часто, а це свідчить про їх актуальність, ми звернулися за конкретним роз’ясненням до Головного управління Держкомзему в Чернігівській області.

Консультацію надає перший заступник Головного управління Державного комітету України із земельних питань у Чернігівській області Юрій Морозов.

— Лист дописувача містить ряд суттєвих протиріч, оскільки не зрозуміло, чи реалізувала його мати право власності на присадибну ділянку і чи оформив громадянин Гладченко В.С. свідоцтво про право спадкування об’єкта нерухомого майна, залишеного його матір’ю. Тому при розгляді його заяви управління змушене акцентувати увагу на окремих аспектах.

По-перше, згідно із Земельним кодексом України, право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, який набуває чинності від моменту його державної реєстрації.

Якщо мати заявника отримала такий акт, а про це можна дізнатися у відділі Держкомзему в Щорському районі (м. Щорс, вул. Щорса, 55, тел. (0254) 2-11-08), то в цьому випадку право успадкування земельної ділянки проводиться згідно з «Порядком здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку» шляхом проставлення відповідних відміток у державному акті нотаріусом і територіальним органом Держкомзему за місцем розташування земельної ділянки протягом 14 календарних днів від дня подання документів.
Якщо такий державний акт не було отримано, то набуття безоплатного права власності на земельні ділянки поширюється тільки на громадян України, а іноземні громадяни можуть набувати права власності на земельні ділянки за цивільно-правовими угодами.

Проте іноземні громадяни мають право оформити оренду земельної ділянки під об’єктом нерухомості, який належить їм на правах власності.

Щодо успадкування об’єкта нерухомості (у даному випадку —житлового будинку), то, згідно з Цивільним кодексом України, встановлено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов’язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.
Право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця від моменту державної реєстрації цього майна.
Маючи на руках свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно, власник будівлі має змогу здійснити продаж цієї будівлі (з відповідним нотаріальним посвідченням), але без земельної ділянки, право на яку перейде покупцю згідно з нормами, визначеними ст. 120 Земельного кодексу та ст. 377 Цивільного кодексу України.

По-друге, якщо Гладченко В.С. має на руках державний акт на право власності на земельну ділянку, на якій розташований житловий будинок, господарські будівлі та споруди, то відповідно до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається, виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого нерухомого майна, розрахованої державним органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до законодавства.
Грошову оцінку проводить районний відділ земельних ресурсів.

У цьому випадку відділ Держкомзему в Щорському районі повинен надати заявнику витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, а в разі відсутності розробленої нормативної грошової оцінки земель населеного пункту видається довідка про те, що зазначена нормативна грошова оцінка земель вказаного населеного пункту не проведена з тих чи інших обставин.

Нотаріус, який отримав відповідний витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки чи довідку про її відсутність, здійснює цивільно-правові дії або надає пояснення щодо пред’явлення згідно з діючими нормативними актами необхідних документів для здійснення реєстрації угоди чи неможливості її проведення і з яких причин. У разі неотримання відповідної інформації від нотаріуса заявник може звернутися за роз’ясненнями до Головного управління юстиції в Чернігівській області (м. Чернігів, проспект Миру, 43, тел.: (0462) 77-88-46).




Теги:нерухомість, право власності, спадок, Білорусь


Читайте також



Коментарі (0)
avatar