реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Сьогодні у Крутах: влада, церква і армія

Сьогодні, 29 січня, з нагоди 95-річниці подвигу Героїв Крут на однойменній, стилізованій під минувшину, залізничній станції відбувся мітинг-реквієм та покладання вінків і квітів до меморіалу “Пам’яті героїв Крут”. На мітингу був присутній голова Чернігівської обласної держадміністрації Володимир Хоменко, керівники органів місцевого самоврядування, представники громадськості та політичних партій, козацьких організацій, об’єднань офіцерів, ветеранів УПА та ПЛАСТу. Загалом на майдані поряд з меморіалом зібралось декілька тисяч чоловік.

Почесну варту біля меморіалу несли військовослужбовці роти почесної варти Київського гарнізону і вихованці Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. А музичний супровід здійснювали музики оркестру Військово-музичного центру СВ ЗС України.

Вшанувати пам'ять загиблих молодих українських патріотів – курсантів військової школи ім. Б. Хмельницького, студентів Київського університету та гімназистів прибула студентська молодь з Волині, Львівщини, Київщини, Тернопільщини, Чернігівщини та інших областей країни.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Української православної церкви Київського патріархату Євстратій відслужив по героях і водночас мучениках свавілля більшовиків панахиду, помолився за них і закликав усіх патріотів України спільними зусиллями боротися за майбутнє своєї Батьківщини, добробут і духовний розвиток народу.

Рота вихованців Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою разом зі своїми побратимами зі Львівського державного ліцею імені Героїв Крут, курсантами Чернігівського юридичного коледжу Державного департаменту України з питань виконання покарань пройшли стройовим кроком повз меморіал Героїв Крут, віддавши шану їхній світлій пам’яті, честі, мужності й любові до Батьківщини.

Як розповів начальник Чернігівського ліцею полковник у відставці Микола Шпак, ліцеїсти до меморіалу “Пам’яті героїв Крут” приїздять щороку, адже більшість з них у майбутньому хочуть стати офіцерами і образ воїнів, які йшли на самопожертву заради захисту своєї держави – Української Народної Республіки, є для них живим прикладом мужності й самовідданого служіння Батьківщині.

Після закриття мітингу всі присутні, в тому числі й ліцеїсти, курсанти, студенти оглянули експозицію Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут», яка містить стилізовані під історичне минуле перон, потяг, у вагонах якого знаходяться експонати та документальні свідчення, панцерку – платформу з гарматою тощо. Про бій під Крутами 29 січня 1918 року їм розповів історик, представник Українського інституту національної пам'яті у Чернігівській області Сергій Бутко.

Підполковник Олександр ПАРІЙ
Фото автора



Теги:меморіал, Чернігівська єпархія, крути, Чернігівська ОДА, армія


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
ПЛАСТу вперше з 1997 року щось не бачив.
avatar