реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Сьогодні -- день, який не можна ігнорувати!

5 червня – Всесвітній день навколишнього природного середовища

Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря. Він щорічно відзначається в більш ніж 100 країнах світу.
15 грудня 1972 року Генеральна Асамблея оголосила 5 червня Всесвітнім днем навколишнього середовища, який проводитиметься в цілях поглиблення усвідомлення громадськістю необхідності зберігати і покращувати навколишнє середовище. Вибір цієї дати обґрунтований тим, що цього дня відкрилася Конференція Організації Об'єднаних Націй з проблем оточуючого людину середовища (Стокгольм, 1972 рік), за якою було створення Програми Організації Об'єднаних Націй по навколишньому середовищу (ЮНЕП). Всесвітній день навколишнього середовища відзначається, починаючи з 1973 року.

Цього дня в 2000 році отримала старт програма ООН, підтримувана ЮНЕСКО "Тисячоліття навколишнього середовища, приступити до дії". Це ще одне нагадування людям про роль людства в охороні екологічного середовища.

Щорічне відзначення Всесвітнього дня навколишнього середовища допомагає привернути увагу суспільства до проблем довкілля і підкреслює гостру необхідність в зміні відношення людини до раціонального використання та відтворення природних ресурсів.

Завдяки широкій підтримці громадських організацій, представників органів влади, небайдужих громадян, 5 червня стає днем активних практичних дій на захист навколишнього середовища. Це є доказом того, що суспільство виявляє зацікавленість до розв’язання екологічних проблем та дбає про забезпечення права громадян на безпечне довкілля.

На жаль, знаходиться велика кількість несвідомих громадян, які ігнорують природоохоронне законодавство та забруднюють навколишнє природне середовище.

В межах повноважень Держекоінспекція в Чернігівській області забезпечує реалізацію державної політики, а саме здійснює державний контроль у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, поводження з відходами (крім поводження з радіоактивними відходами), екологічної та, в межах своєї компетенції, радіаційної безпеки на відповідній території.

За 5 місяців п.р. Держекоінспекцією в Чернігівській області перевірено 455 об’єктів (підприємств, організацій) по дотриманню вимог природоохоронного законодавства, з них комплексно – 294.

За порушення чинного законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища державними інспекторами складено 733 протоколів, до адміністративної відповідальності притягнуто 723 особи, загальна сума накладених штрафів складає 107,61 тис. грн. За збитки заподіяні державі порушенням природоохоронного законодавства пред`явлено 99 претензій і позовів загальною сумою 101600,11 тис. грн.

З січня по травень 2010 року, з метою зменшення негативного впливу на довкілля, призупинено виробничу діяльність 39 суб'єктів господарювання, які порушували природоохоронне законодавство.

Постами екологічного контролю в пунктах пропуску через державний кордон за 5 місяців 2010 року було перевірено 49152 одиниць автотранспорту та 9916 вагонів. Здійснено екологічний контроль 442795 тон вантажів та радіологічний контроль 772759 тон вантажів. За звітній період здійснено 22 затримання, 1 випадок повернення вантажів, які перетинали державний контроль з порушенням екологічних вимог.

В той же час, хочеться подякувати всім небайдужим до нашого екологічного майбутнього людям за підтримку, співпрацю та допомогу у проведенні природоохоронних заходів. За Ваше ставлення до навколишнього середовища і розуміння того, що майбутнє залежить від кожного з нас, тому що тільки разом ми зможемо домогтися стабільної рівноваги.

З нагоди Всесвітнього дня навколишнього природного середовища, вітаємо професійних екологів, громадських діячів, науковців, всіх небайдужих до проблем навколишнього природного середовища та бажаємо міцного здоров'я, сімейного благополуччя, здорового довкілля, чистого повітря і кришталевої води, натхнення в роботі для забезпечення добробуту та процвітання України.

Тетяна Войтенко,

головний спеціаліст у зв’язках з громадськістю та ЗМІ Держекоінспекції в Чернігівській області




Теги:охорона навколишнього середовища, Екологія, майбутнє


Читайте також



Коментарі (0)
avatar