реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Смак безробіття

Тема безробіття вже нагнала оскому, але вона, мабуть, ще нескоро втратить свою актуальність…
От у райцентрах, у тому числі й у Мені, що на Чернігівщині, побудували нові добротні палаци центрів зайнятості. Але чи легше від того безробітному? Чи не краще було б державі пустити ті кошти на створення хоч якоїсь частини робочих місць?

— Заходячи в такий палац, відчуваєш свою нікчемність, почуваєшся піщинкою, ніякої радості мені з того красивого приміщення, — говорить безробітна жіночка, яка не стала себе називати. — Мені треба якось жити, годувати дітей, а не милуватися красою згаданої будівлі.
Працевлаштування незайнятих громадян збільшилося до 68,6% проти 40,9% у січні – вересні 2009 року. Протягом 9 місяців 2010 року проходили профнавчання 122 безробітні, з них під конкретне замовлення роботодавців — 117 осіб, з яких працевлаштовано 112. В оплачуваних громадських роботах брали участь 268 безробітних громадян.

На 1 жовтня 2010 року на обліку в ЦЗ перебували 478 незайнятих трудовою діяльністю громадян. Протягом 9 місяців цього року до ЦЗ від 179 роботодавців надійшли 1184 вакансії. Станом на 1 жовтня кількість вакансій у базі даних РЦЗ становила 53, у т.ч. для робітників — 22, для службовців — 27, для осіб без професій — 9.

Найпопулярнішими є професії висококваліфікованих працівників робітничих спеціальностей: слюсарі, токарі, електрогазозварники, водії, кухарі, продавці. Серед спеціальностей, які потребують вищої освіти, — лікарі, бухгалтери, інженери. Водночас ринок праці переповнений професіями вчителів, юристів та ін.

Працівники центру проводять усілякі семінари, тренінги для безробітних.
Знаю випадки, коли людина з двома вищими педагогічними освітами змушена була працювати техпрацівницею, мити підлогу. Але ж не кожен може переступити через власну гідність та опустити низько планку своєї самооцінки.

Ось які думки висловлювали безробітні біля розкішного районного центру зайнятості в Мені.
Олена, 23 роки, освіта вища економічна: «Я вважаю, що в Мені влаштуватися на роботу без хабара неможливо. Чула, що такса становить тисячу доларів. Але де їх узяти? Це ж треба потім цілий рік працювати, щоб повернути ці гроші. А потім ще, чого доброго, скоротять. Цим шляхом я не піду. Чого я маю платити якомусь ненажерливому хаму?»

Анатолій, 26 років, освіта вища-педагогічна: «Я спробував узяти участь у кількох конкурсах на посаду держслужбовця, але зрозумів, як ті конкурси проходять: кого начальство намітило, той і пройде, а для інших розігрується цирк. Втратив віру в порядність і чесність людей».

Оксана, 36 років, освіта середня спеціальна, технічна: «У нашому райцентрі, куди не ткнись, скрізь працюють сини та дочки і близькі родичі чи знайомі начальства та керівників підприємств. А без зв’язків та грошей — зась! Нікому не потрібні ні твоя освіта, ні досвід, ні знання. Все купується, все продається!»
Іван, 48 років, водій: «Я маю хоч якусь роботу, а от моя дочка торік одержала диплом про вищу освіту, причому з відзнакою, але сидить удома без роботи. І нікому не потрібен той диплом, ні червоний, ні синій, ні зелений. А от «зелені», мабуть, вирішують усе».

А ще причинами безробіття є такі факти:

- Робочі місця займають пенсіонери. У районі багато пенсіонерів, які працюють,особливо в галузі освіти, культури та ін. Скажете, пенсія мала? А що робити, як зарплати молоді та енергійні люди не мають зовсім ніякої?

- Бюджетники, особливо держслужбовці, працюють щонайменше один за трьох. Як справляються? Витрачають власні вихідні та доточують робочий день своїм вільним часом. І це — за мізерну зарплатню.

А ще вище начальство і прокуратура вказують на недоліки. А як їх може не бути, якщо людина має тільки одну голову і дві руки, а виконує, як робот, безліч функцій?

Селяни ж виживають за рахунок домашнього господарства, але, важко працюючи, трудового стажу вони так і не зароблять.
Тож, щоб молоді не сидіти в майбутньому без роботи, варто б звернути увагу на робітничі спеціальності, які нині користуються попитом на ринку праці.
Якщо раніше людям з вищою освітою було забезпечене робоче місце, бо у вишах навчалися ті, хто добре вчився в школі, то нині до вузів біжать усі, хто має гроші, навіть шкільні «двієчники». Хоч зарплата спеціаліста з вищою освітою низька.

На цю тему навіть чув анекдот: хоче влаштувати на роботу батько сина-лобура, який не хотів учитися, щоб був при ділі та мав зарплату невелику, щоб не розбалувався, десь на тисячу гривень. А йому відповідають, що на таку зарплату треба мати вищу освіту.

ДО РЕЧІ:

У січні – вересні 2010 року послугами ЦЗ скористалися 1426 осіб незайнятих громадян. Статус безробітних мали 1225 осіб, з яких допомогу з безробіття отримували 1038 осіб. Чисельність громадян, працевлаштованих за направленням ЦЗ у січні – вересні, становила 624 особи, з яких 8 отримали одноразову допомогу з безробіття для організації підприємницької діяльності, 63 — працевлаштовані на підприємствах району з наданням дотації роботодавцю, у тому числі 5 молодих спеціалістів на перші робочі місця. З 276 незайнятих трудовою діяльністю громадян, не здатних на рівних конкурувати на ринку праці, які протягом 9 місяців 2010 року перебували на обліку, працевлаштовано 81 особу, в т.ч. 20 осіб на заброньовані робочі місця.

Валерій МАГУЛА, Менський район

На фото: новозбудований центр зайнятості в м.Мена, фото Анатолія Магули




Теги:мена, статус безробітного, Центр зайнятості, безробіття


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
"Тема безробіття вже нагнала оскому, але вона, мабуть, ще нескоро втратить свою актуальність…"

При капитализме всегда бывает безработица - она является главной причиной существования дешёвой рабочей силы. А от дешёвой раб. силы мы имеем нашу мизерную зарплату. А так как безработица - явление вечное (при капитализме), то и здание центра занятости должно быть вечное, крепкое, на века! Ну, а если серьёзно, то конечно, можно было бы и поскромнее здание построить.
Интересно, и почему об этом (об экономии госденег) райгосадминистрация вовремя не подсказала кое-кому?
Или у них узкая специализация, или их это не касается?

avatar