реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Смачної куті!

Страви Різдвяного Надвечір’я

На Святвечір готують лише пісні страви без молока, яєць і жиру. За традицією їх має бути 12. Головні страви – кутя та узвар. Ще крутять голубці з пшоном, готують заливну рибу, вінегрет, моркву по-корейськи, салат із квашеної чи свіжої капусти, тушкують капусту з грибами, варять картоплю або кашу, квасолю, ліплять вареники з капустою, грибами, картоплею, вишнями, маком та грушками, готують грибну і рибну юшку, смажать гриби з цибулею.

6 січня зазвичай нічого не їдять, доки на небі не з’явиться перша зірка. Тоді сім’я у повному складі сідає за стіл.

Кутя – це символ єднання з Богом і світом померлих (її ще називають коливо, яке подається в день поминок). Мак – символ мучеництва та безневинно пролитої крові. Мак освячують у церкві двічі на рік: 14 і 19 серпня. Наші бабусі неодмінно додавали у кутю дрібку свяченого маку. Мед – символ чистоти і солодкості Божого слова. За біблійним описом, у землі обітованій «тече молоко й мед».
Досвідчені господині для приготування куті мають спеціальне горня. Якщо ви хочете почати нове життя цьогоріч, то придбайте для куті новенький чавунчик.

Кутя 1 скл. пшениці, по 1/2 скл. маку, волоських горіхів, родзинок, курага, мед.
Крупу добре промити, залити холодною водою й залишити на півгодини. Потім відцідити, залити окропом і годину варити на невеликому вогні. У готову кашу додати розтертий у макітрі (або в дерев’яній ступці) мак, розмочені родзинки і курагу, змелені на м’ясорубці горіхи. Усе залити виноградним соком, додати по 1 ст. ложці меду та церковного вина «Кагор». До вареної пшениці додати подрібнені горіхи, курагу й родзинки, а також перетертий з цукром мак. Перемішати і приправити медом. Щоб мед не втратив цілющих властивостей, його треба додавати тоді, коли пшениця трохи охолоне.

Узвар 400 г сухофруктів, 200 г родзинок, 200 г чорносливу, 200 г кураги, мед.
Продукти промити, вкинути у киплячу воду, накрити кришкою і зняти з вогню. Теплий узвар підсолодити медом.

Заливне Консервовані сардини викласти на таріль, додати овочі, прикрасити зеленню. Маринад готувати так: зробити бульйон на грибній чи креветковій «Мівіні», розчинити в ньому желатин (концентрат має бути міцним, щоб заливне добре захололо). Сардини залити бульйоном і поставити в холодильник. Страву можна споживати уже через дві години.

Грибний салат
Відварити буряк, моркву, картоплю в лушпинні. Дрібно нарізати цибулю та мариновані гриби. Гриби, цибулю, моркву, буряк викладати шарами, кожен змащуючи пісним майонезом.

Голубці з пшоном На 1 кг свіжої капусти: 1 скл. пшона, 2 морквини, 1 цибулина, 1 ст. ложка борошна, 2 ст. ложки томатної пасти, 4 ст. ложки олії, 2 горошини гіркого перцю, 1 скл. грибного бульйону.

Свіжу капусту обварити у киплячій воді цілою головкою без качана й відокремити листки. У листках зрізати прожилки. Пшоно промити, залити водою, довести до кипіння і відкинути на друшляк. Потім заправити його злегка підсмаженою в олії цибулею та морквою, перцем, сіллю. Цей фарш викласти на підготовлені листки капусти, загортаємо конвертиком. Скласти голубці в сотейник або каструльку, залити водою й тушкувати до готовності. При подачі на стіл голубці полити підливою.
Підлива: борошно злегка підсмажити на олії, додати томат, влити бульйон, проварити, процідити й посолити.

Січеники з гороху 2 скл. гороху, 4 ст. ложки манної крупи, цибулина, сухарі панірувальні.
Горох замочити на ніч, відварити й протерти через сито. Перемішати з густою манною кашею. Додати підсмажену цибулю, посолити, поперчити. Робити котлети, обкачувати в сухарях і смажити до золотистого кольору. Перед подачею на стіл полити теплою олією.

Готуючись до святкування Різдва Христового, не забуваймо про тих, для кого різдвяний стіл є недосяжним. Здавна повелася гарна традиція запрошувати на Святвечір гостя, самотню людину або чужинця, ділитися даром Божим, радістю, колядою.




Теги:кутя, різдвяна вечеря, узвар, Святвечір


Читайте також



Коментарі (0)
avatar