реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Скіфи мали письмо

Досі чимало вчених твердять, що місцеве населення України аж до часів Київської Русі не мало власної писемності.

Між тим, самі сучасники й очевидці - давні греки - були впевнені (!), що скіфи знали мистецтво письма.

Про це, зокрема, ясно писав грецький поет Аристофан (446—387 рр. до Різдва Христового).

В античних джерелах є непоодинокі повідомлення про листи скіфських царів - вони їх і читають, і надсилають.
Приміром, давньогрецький автор Аристокрит передає лист скифского царя Атея візантійцям такого змісту: «Атей, цар скіфів, демосу Візантії. Не протидійте мені в зборі данини; інакше мої кобилиці будуть пити воду з ваших річок».

Відомі, що давні греки використовували систему ширування, як деким вважалося, запозичену у скіфів, названу "скиталою". На палку намотувався ремінець, на ремінці вздовж палки писалося повідомлення, ремінець розмотувався і досправлявся отримувачеві. Прочитати послання можна було лише маючи палку точно такої товщини, інакше послання хаотизується. Якщо цей винахід справди скіфський, зрозуміло, що його могли мати лише люди, що мали систему письма.

Проте достеменно відомо, що в 380-тих роках після Рідзва Христового святий Іоан Золотоустий, який сам був у Скіфії, мав звідти учнів, писав про існування скіфських і сарматських перекладів Святого Письма: "І скіфи, і савромати... оселилися біля самих околиць Всесвіту, перекладають Святе Письмо кожен на свою мову, і розмірковують про ці словеса".

Чому цього "не помічали" російські та радянські вчені - зрозуміло. Росії треба було принизити і замовчати все в Україні, зокрема й тому, що насправді давній спадок України глибший, ніж їхній.
Колосальні віртуозні ювелірні багатства скіфів, які ледь не щомісяця розкопуються в наших землях, російські і радянські вчені довго пояснювали тим, що це, мовляв, усе греки наробили. От апостол Павло у І столітті після Різдва Христового відділяв скіфів від варварів, кажучи, що в християнстві нема ні юдея, ні елліна, ні варвара, ні скіфа, а через дві тисячі років дехто каже, що не могли ці скіфи, про яких греміла слава серед усіх античних народів від Галії до Індії, і від Риму до Єгипту, такого робити, і усьо.

Чому це роблять деякі наші вчені - невідомо. Думаю, чи то від комплексу неповноцінності, чи то від лінощів, Адже переглядати старі підручники і визнавати щось нове завжди напружує.

Олександр ПАЛІЙ



Теги:Олександр Палій, Скіфи, українська писемність


Читайте також



Коментарі (0)
avatar