реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Сіверський край оговтується від навали

На Чернігівщині вже зібрано 3 мільйони тонн зернових.

І це попри сліди повномасштабного вторгнення рф: ворог залишив на території області багато «сюрпризів» — з початку воєнних дій вилучено понад 49 тисяч вибухонебезпечних предметів. І розмінування триває.

Сіверський край оговтується від російського нападу — викрадено, знищено, пошкоджено майно 61 суб’єкта господарювання агропромислового комплексу, в тому числі 54 сільгосппідприємств.

Орієнтовна сума збитків становить 2,8 мільярда гривень. Про це повідомляє департамент агропромислового розвитку Чернігівської обласної військової адміністрації.

Відтак торік виробництво валової продукції сільського господарства зменшилося на 30%. Через порушення логістики — на складах області великі залишки зернових, а в полі залишаються незібраними 15% площ кукурудзи. Поголів’я корів скоротилося на 1,1%, виробництво молока — на 4,4%.

Попри всі труднощі, аграріям, в тому числі й завдяки роботі рятувальників, вдалося неймовірне — засіяти понад 90% площ.

Є й інші новини. За січень-листопад минулого року сільгосппідприємствами вироблено 28,1 тисяча тонн м’яса худоби та птиці, що на 2,6% більше за відповідний період 2021-го. Поголів’я свиней збільшилось на 10,1%.

Підприємства агропромислового комплексу не тільки подбали про продовольчу безпеку, а й за 11 місяців 2022 року сплатили до держбюджету понад мільярд гривень, до місцевого — 1 млрд 311 млн грн податків та зборів.

Не забула про аграріїв і держава. Так, 1217 фермерських господарств та інших виробників агропродукції отримали 56,7 мільйона гривень за спецдотаціями та субсидіями. Виділено більш як 30 мільйонів гривень на розвиток переробних підприємств (для семи заявників) та майже 10 мільйонів гривень одному переможцю грантової пропозиції на розвиток садівництва та вирощування ягідних культур.

У рамках міжнародної підтримки 153 господарства краю одержали 3380 рукавів для зберігання зерна загальною місткістю 676 тисяч тонн.
"Голос України"



Теги:урожай, відновлення Чернігівщини, Село, Чернігівська ОДА


Читайте також



Коментарі (0)
avatar