реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

"Сіверянський літопис" № 1

"Серед частини західноєвропейських дослідників і досі панує думка, що перша книга на східнослов'янських землях була надрукована у Чернігові", -- пише Ігор Ситий у першому номері журналу "Сіверянський літопис" за цей рік.

Він називає 1493 рік. Проте вітчизняні дослідники віддають перевагу московському друкареві Івану Федорову і першим роком книгодрукування у Чернігові називають аж 1646 рік.

Також у номері "Сіверянського літопису" статті про Лазаря Барановича -- митрополита, що 25 років керував українською церквою, про село Іванківці, про єпископа Антонія (Станкевича) та виникнення білоруської національної ідеї.

Відомий дослідник Юрій Мицик досліджує документацію Максаківського Спасо- Преображенського монастиря. А заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Юрій Музика вивчає постать Данила Мордовцева.

Цікавою є стаття Людмили Студьонової про бандитизм та антирадянські акції в Чернігівській області у 1943 -- на початку 1950 років. Так часто згадуються на Чернігівщині бандерівці у листуванні комуністичних діячів, що мимоволі задумуєшся про викривлення історії, спричинене комуністичною владою.

Також у номері журналу -- розвідки про сільсьськогосподарські товариства України другої половини 19 --початку 20 століть, про становище колективізованого селянства в повоєнні роки, про біографію О.Русова та О.Кістяківського.

Журнал заснований чернігівським товариством "Просвіта" імені Т.Шевченка і його незнмінним редактором є відомий мазепознавець Сергій Павленко.



Теги:Просвіта, Сіверянський літопис, Сергій Павленко, Чернігів


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Де можна придбати один екземпляр літопису?
avatar