реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Сільські виборці –«козирна карта» партії влади на Чернігівщині

Партія влади відсвяткувала перемогу виборах 31 жовтня 2010 року, отримавши у 21,6% голосів виборців в багатомандатному виборчому окрузі, і 45% депутатських мандатів в обласній раді. Однак, в містах обласного значення Ніжині, Прилуки і обласному центрі підтримка партії влади склала лише відповідно 12,4 %, 14,2 %, 17,7 % голосів виборців, що взяли участь у голосуванні.
Отже, варто звернути увагу на вибори органів місцевого самоврядування, яке хоч трохи схоже на європейське, які обираються безпосередньо всією громадою.
До речі, у містах обласного значення та райцентрах на Чернігівщини мешкає більше 55 % усіх виборців області. Тож кого і як обирають жителі цих громад на посади міських і селищних голів є барометром ставлення їх жителів до влади.
На цих найбільше міських та селищних голів у райцентрах області вдалося отримати висуванцям партії влади. Це Городня, Новгород-Сіверський, Носівка, Короп, Куликівка, Ріпки, Сосниця та обласний центр. Висуванців Народної партії підтримали мешканці Бобровиці, Семенівки, Ніжина, Козелельця. СПУ – у Борзні, Мені, Прилуках. Партії "Сильна Україна" – у Щорсі, Варві та Срібному. Бамацьким, Корюківським та Ічнянським міськими головами обрано висуванців від ВО “Батьківщина”, ПППУ та партії "Фронт Змін". І тільки у селищі Талалаївка обрали самовисуванця.
Половина з 14 міських та 3 з 8 селищних голів обрано на ці посади вперше.
Зберегли свої посади міські голови у Городні, Ічні, Корюківці, Семенівці, Ніжині, Прилуках та Чернігові. І тільки у Варві, Срібному та Талалаївці обрано нових селищних голів. Хоча для цього декому з них довелося поміняти свою партійну приналежність і долучитися до партії влади.
Однак, тільки Городнянського (74,5%), Ічнянського (60,6%), Корюківського (54,2%) міських та Коропського (58,5%) селищного голів підтримало більше половини виборців, які взяли участь у голосуванні.
Найменша підтримка від виборців у Менського (13,3%), Бобровицького (18,5%) міських та Козелецького (17,9%) селищного голів. Середній показник підтримки виборцями міських і селищних голів райцентрів області складає тільки 36,2 відсотка.
До речі, в перше участь у виборах взяло менше половини виборців. Хоча загалом по області цей показник вдалося дотягнути до 51 відсотка.
Але у виборах міських голів взяли участь лише 39,1% виборців, а селищних у райцентрах – 46,2 відсотка. І тільки у Сосниці (51,6%) та Срібному (50,2%) селищних голів обирало більше половини виборців.
З урахуванням всіх виборців, що проживають в районних центрах області і Чернігові, легітимність обраних голів в середньому склала всього 14,5 відсотка. І коливається від 5,6 % у Менського міського голови, до 27 % - у Коропського селищного голови.
Отже, останні місцеві вибори засвідчили, що партія влади на Чернігівщині втратила повний «контроль» над виборцями, що мешкають у містах та райцентрах, «перемагає» завдяки маніпулюванню волевиявлення виборців, що мешкають у селах області.
Сергій Соломаха





Коментарі (7)
avatar
1
Разбросанность избирателей по многочисленным партиям во время выборов, говорит, прежде всего, об утрате веры народа в честность и порядочность многих партий.
20 лет народ водят за нос, кормят обещаниями. Власть постоянно меняется местами с оппозицией, но суть их деятельности (обоих) остаётся антинародной. Их цель – обогащение за счёт народа – использование его как дешёвой рабочей силы.
Все трудности в экономике, власть и оппозиция, пытаются решить за счёт простых людей – увеличением налогов, цен на товары и услуги -- при мизерном повышении зарплат, пенсий.
А ведь многие проблемы в стране можно решить уменьшением теневой экономики – не ухудшая финансовое положение граждан.
Теневая экономика достигает в Украине почти половину внутреннего валового продукта. Самым затененным сектором украинской экономики среди легальных видов деятельности, по результатам исследования, оказалась торговля — уровень тенизации здесь достигает 50% от размера официального ВВП.
Торговля оказалась лидером по степени непрозрачности. Основной вклад в тенизацию розничной торговли вносит так называемая «базарная экономика». Даже по пессимистичным оценкам доля теневого оборота на рынках может достигать 90%.
Следующими по уровню тенизации идут строительство и торговля недвижимостью, финансовый сектор и сельское хозяйство, перерабатывающая промышленность, строительство и операции с недвижимостью, финансовый рынок, легкая и пищевая промышленность, аграрный сектор…
Так вот откуда берутся деньги у наших «слуг» на дорогие машины, яхты, дворцы и наряды …
А ведь стоило бы уменьшить теневую экономику хотя бы в 2 раза и глядишь - жизнь у людей улучшилась бы. Но, увы … Патриоты у нас только на словах!
avatar
4
taras1313, 20 років більшість народу шукала не партії, а вождів, які їх ощасливлять. Якщо б народ сам був у партіях, а не споглядав за партіями з ящика ТБ і шоу на зразок шустера, то можна було з Вами, taras1313, погодитися.
А щодо тіньової економіки, то її не має. Вся українська економіка "кришується" владою і людьми, які мають або депутатські мандати, або посади у виконавчій владі, або носять погони чи судівські мантії, або керують лікарнями, школами, учвбовими закладами тощо.
avatar
2
Вибори показали розчарованість людей у всіх політиках і у всіх партіях. Тільки ото на півдні області трохи починають придивлятися до "Свободи".
avatar
3
Климе, вибори показали розчарування людей у владі і вождях, в в партії люди ніколи не зачаровувалися, бо партія це - об"єднання людей з певним світоглядом.
На жаль, на півдні області 15-20 років тому люди "придивлялися" хто до В.Чорнововола, але ж більше до Н.Вітренко.
Сьогодні і ті, і другі справді "придівляються", але не до "Свободи"(як партії з певними цінностями і програмою), а до нового вождя, бо одного з колишніх кумірів вже немає, а друга вождіха своє, мабуть, відпрацювала і її на телебаченні більше не рекламують.
avatar
5
Согласен с Вами, Сергей Соломаха - народ искал вождей, но партийных (!). Но, он их не нашёл. А всё потому, что все, новорождённые вожди, мигом расплодившихся партий, были обеспокоены, прежде всего, захватом государственных предприятий, а короче собственным обогащением. Вожди (партии) о народе вспоминали лишь перед избирательной кампанией.
Вы пишите - "Якщо б народ сам був у партіях, а не споглядав за партіями..." - отсюда можно сделать вывод, что народ - ну, не хочет идти в партии, не верит им. Не верит, так как все партии в своих программах обещают невыполнимое. Легче поверить в коммунизм при социализме, чем в то, что вожди обещают народу при капитализме.
Интересно, а что может предложить УНП против "крышевания" властью украинской экономики?
А всё-таки - чем отличается УНП от "Батькивщины"?
avatar
6
taras1313, Ви просто не бажаєте дослухатися до аргументів.
Партію утворюють люди. які мають певні погляди і бажання досягти певних цілей.
Одна з причин що 99,9% людей не йдуть у партії - не здатність їх працювати в команди на мету.
Тому легше стати у лави під чергового вождя, якого розкрутить ТБ за гроші олігархів і бути гвинтиком у вождя.
Поки що цей варіант домінує в Україні, бо більш підходить до совкового("моя хата з краю") менталітету виборців і активної частини суспільства.
УНП від різняється тим що виникла знизу ще напочатку 90-х років, а ВО"Батьківщина" є уламком "Громади", яку набрали на замовлення П.Лазаренка у 1997 році після його відставки з посади прем"єра.
avatar
7
Понял, спасибо.
avatar