реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Шведський дипломат: "Україна має шанс перемогти!"

Шведський дипломат Ларс Петер Фреден після велоподорожі вздовж лінії фронту має намір написати книгу про війну Росії проти України, аби розповісти про звичайних українських солдатів і офіцерів. Про це Ларсен повідомив на пресконференції в Укрінформі.

Він розповів, що йому 73 роки, вісім років тому він залишив дипломатичну службу, його остання посада - посол Швеції в Китаї, а до того він працював у різних країнах, зокрема, в Росії.

За словами Ларсена, після відставки він вів спокійне життя у Стокгольмі, читаючи книги 17-18 століття як "класичний інтелектуал". "Я дуже добре пам'ятаю 24 лютого 2022 року, коли почалася ця велика війна. Я був шокований, хоча, озираючись назад, розумію, що не мав бути шокований, бо, знаючи спосіб мислення росіян, це було очікувано... Через свій вік я не можу воювати, але я хочу боротися. Тому я вирішив написати книгу про війну. І це те, що я зроблю після повернення до Стокгольма. Я проїхав вздовж усієї лінії фронту на велосипеді від Чернігова до Херсона. Я хочу написати у своїй книзі про те, чого, на мою думку, бракує у шведських та світових ЗМІ - розповідей про життя конкретних солдатів та офіцерів", - сказав Ларсен.

Він розповів, що завдяки ЗСУ отримав доступ до багатьох підрозділів на лінії фронту, мав змогу відвідати позиції та пожити з бійцями у бліндажах, а велоподорож дала йому змогу побути на самоті із своїми думками.

"У мене дуже багато вражень, але основними поділюсь. Я побачив справді дуже високий рівень бойового духу українських бійців... Зі свого боку, я був дуже здивований та розчарований, що ЄС і країни Європи не були достатньо швидкими у наданні допомоги Україні на початку війни. Інколи мене запитували, хто переможе у цій війні. Я вважаю, що Україна має шанс перемогти. Моя точка зору дещо відрізняється від думок деяких світових політиків, дипломатів та оглядачів, які вважають, що у затяжній війні Росія переможе, бо вона ніколи не здається, а Путін не шкодує ресурсів і життя людей. Але я хочу всім нагадати, що Росія інколи здається. Вона здалася в Афганістані, Чечні, у Першій світовій війні, а ресурси Росії не безмежні", - зазначив дипломат.

Цьогорічна велоподорож Ларса Петера Фредена вздовж українського фронту тривала з 1 серпня по 25 вересня. Шведський дипломат стартував з Києва та відвідав такі міста: Буча, Бровари, Козелець, Чернігів, Конотоп, Суми, Охтирка, Богодухів, Харків, Чугуїв, Ізюм, Краматорськ, Дружківка, Покровськ, Павлоград, Дніпро, Запоріжжя, Томаківка, Нікополь, Грушівка, Високопілля, Велика Олександрівка, Лиманець, Херсон та інші. Загалом він здолав 1 662 кілометри.Це вже друга велоподорож шведського дипломата Україною. Минулого року він здолав маршрут довжиною у 2 200 км.

Велосипед, на якому Ларс здійснив велотур Україною, – українського виробництва, придбаний у Києві. Його він передав до Херсонського музею, де працює виставка про війну.
Як повідомляв Укрінформ, шведський політик Ларс Петер Фреден, який 60 днів мандрував Україною, щоб привернути увагу Європи до війни в Україні, подарував херсонському краєзнавчому музею свій велосипед та шолом.

Джерело - Укрінформ



Теги:Україна - Швеція, широка війна


Читайте також






Коментарі (0)
avatar