реклама партнерів:
Головна › Новини › Анонси подій

«Шлях воїна — один на двох»: козацька та самурайська зброя із зібрання Музею Фельдмана

18 травня о 14.00 у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній», у рамках нового історико-просвітницького проекту Міжнародного благодійного фонду «Фонд Олександра Фельдмана», відкриється надзвичайно цікава та оригінальна за своєю концепцією виставка, де в єдиному просторі буде представлено давні самурайські мечі та безцінні реліквії козацької доби — предмети озброєння та персні-печатки, що належали представникам козацької старшини, а може навіть гетьманам. Усі 77 експонатів походять із зібрання Музею Фельдмана.

Виставка надає рідкісну можливість провести паралелі між такими несхожими, на перший погляд, соціокультурними явищами та військовими традиціями, як козацтво і самурайство. Але саме це несподіване порівняння допомагає пізнати й гідно оцінити власну культурно-історичну спадщину, побачити її в контексті світової історії, засвідчити неминуще значення моральних цінностей — мужності, честі, патріотизму, самопожертви.

Серед представленої в експозиції самурайської зброї — оповиті легендами, вишукано оздоблені мечі та ножі зі старовинними клинками, викуваними кращими японськими майстрами. Найдавніші із них датовані першою половиною XV ст., коли українське козацтво тільки-но зароджувалося.

У козацькому розділі поруч із шаблями, ятаганами, ножами, кинджалами, наконечниками списів і рогатин, келепами та чеканом можна побачити старшинські символи-відзнаки — перначі, шестопер, срібний пояс, а також персні-печатки, або сигнети середини XVI — початку XVIII ст., без яких неможливо уявити ні українського гетьмана, ані представника козацької старшини високого рангу. В очах власника та його оточення такі речі набували сакрального значення; вони передавалися у спадок і з часом перетворювалися з сімейних реліквій на історичні символи цілої країни.

Кожен із цих унікальних предметів цікавий і як витвір зброярського мистецтва, і як геральдична пам’ятка, і як раритет, пов’язаний з долями конкретних людей та минулим України.
Виставка в Чернігові стане вже другою в рамках нового історико-просвітницького проекту МБФ «Фонд Олександра Фельдмана», а перша протягом майже двох місяців (з 10 березня до 8 травня 2016 р.). працювала у Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві.

Відкриття виставки відбудеться 18 травня о 14:00 за адресою: м. Чернігів, вул. Преображенська, 1, Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» (Вал, «Колегіум»).



Теги:НАІЗ Чернігів стародавній, Фельдман, козацькі пірначі, самурайська зброя


Читайте також



Коментарі (0)
avatar