реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Щонайменше 9 білорусів поховані у Чернігові

У Чернігівському обласному художньому музеї імені Г. Галагана відкрили виставку про білорусів, які воюють за Україну.

Починає її розповідь про Міхаїла Жизнєвського, життя якого обірвала ворожа куля на Майдані Незалежності в Києві під час Революції Гідності. А далі — портрети білоруських героїв, які загинули в Україні. Тут можна ознайомитися з історіями їхніх життя та подвигу, а також переглянути відеоматеріали, де білоруські герої розповідають про те, чому вони прийняли рішення приїхати до України та вступити до лав ЗСУ.

За даними фонду «Вільна Білорусь», в боях за свободу України загинули понад три десятки білоруських добровольців, які воювали в різних формуваннях у складі ЗСУ.

Однак імена багатьох із них не розголошуються через переслідування їхніх родичів режимом диктатора лукашенка. Таким бійцям присвячено окремий стенд із темними силуетами.

Настоятель чернігівського храму святого Івана-воїна (ПЦУ) о. Євген Орда (на знімку), який і сам є білорусом, розповів на відкритті виставки, що як мінімум дев’ять білорусів — захисників України поховані на чернігівському цвинтарі Яцево.

«На сьогодні загинули більш ніж 40 білорусів, але через те, що в більшості рідні та близькі живуть у Білорусі, в цілях безпеки ми їх не називаємо. Ми називаємо тільки тих, кого можемо. Починаючи з 2014 року, проти всіх хлопців заведені кримінальні справи про «екстремізм» та «найманство». В мене самого місяць тому вдома в матері пройшли обшуки, описали все майно під конфіскацію», — розповів керівник фонду «Вільна Білорусь» Аляксєй Францкевіч.

Зараз білоруські добровольці воюють у полку імені Кастуся Калиновського, в Іноземному легіоні та інших підрозділах ЗСУ. Воюючи за Україну — вірять у вільну
Білорусь.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"



Теги:широка війна, Чернігівський художній музей, Євген Орда, Україна - Білорусь


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Рятують Білорусь від ганьби. Приклад Де Голля.
avatar