реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Що таке ніж наваха

Наваха - тип складаного ножа, що існує вже дуже багато років. Навіть століть. Перші справжні навахи з'явились десь у середновіччі. 

Але нам відомо, що складаними ножами користувалися ще громадяни давнього Риму. Просто багато чого було потім втрачено у темні віки, щоб повернутися потім в часи Відродження. 

Так що наваха одна з найдавніших у своєму класі, але не перша. Та насправді цікава вона дещо іншим. Речі, як і люди, знають та розповідають свої історії. Історія навахи розповідає нам про суперництво людської винахідливості та закону. 

Але спочатку про те, що ж це за ніж такий - наваха. 

Що таке ніж наваха? 

Насправді, наваха - найпростіший складаний ніж. 

Вона побудована з малої кількості елементів. По суті це: сталеве лезо, дерев'яна чи кістяна рукоять, та штифт - вісь на якій обертається лезо. 

Перші, найпримітивніші навахи навіть не мали замків-фіксаторів. Замість них лезо мало довгий хвостовик, який в розкладеному стані просто зажимався рукою, що тримала рукоять. 

Пізніш з' явилися перші замки: пружинний прабатько сучасного сліпджойнта та так звана "трещітка". Пружина фіксувала лезо у розкладеному стані, не даючі навасі скластися під час праці на пальці хазяїну. На деяких моделях добре видно характерне кільце, за яке відтягували пружину щоб скласти лезо у рукоять.

Лезо ножа частіш за все було довгим та вузьким, з характерним скосом обуха біля вістря (так званий «дроп пойнт» ). 

Рукоять частіш за все має характерно загнуту на кінці форму. Але тут теж краще раз побачити (а ще краще, потримати в руках). 

Що таке ніж наваха

Ніж має такий характерний вигляд, що ви його точно не забудете. 

Тим паче, що деякі навахи просто чудово прикрашені. 

Інші з них мають просто величезні розміри. Півметра, а інколи майже метр завдовжки! Такі величезні навахи мають назву "навахон". 

Це майже мечі! Але для чого вони були потрібні? 

Саме тут і починається сама цікава частина історії. 

Історія навахи та навахона. 

Навахою в Іспанії користувалися спокон віку. Може навіть ще з доримських часів (але це не точно). 

Що таке ніж наваха

Використовували ії здебільшого як універсальний та недорогий ріжучий інструмент. Скоріш за все, це був своєрідний продукт розвитку бритви. Бо вважається, що саме так і перекладається з латини назва «наваха». 

Усе змінилося у шістнадцятому сторіччі, коли у Іспанії людям не шляхетного походження заборонили мати мечі та шпаги. Подібне відбувалося у різний час у самих різних частинах світу (наприклад, у тій же Японії). 

І майже кожного разу це приводило до одного - люди вигадували якусь зброю, яка не підпадала під заборону. 

Теж саме зробили і іспанці. 

Заборонили довгі мечі? Добре, ми будемо користуватися складними! Бо у ті часи навіть звичайний рибалка вважав себе справжнім кабал'єро. А який кабал' єро без меча? 

Іспанські ковалі славилися по усій Європі. Тому освоїти подібні вироби їм було не складно. 

До нас дійшла велика кількість зображень бійців на навахах. Дуже часто ті бійки відбувалися через карти, які були дико популярні. Звісно, іспанські картярники того часу мали багато специфічних правил та ритуалів. Одним з важливіших ритуалів був поєдинок на навахах. 

Збереглося багато описів тих дуелей. Існував навіть підручник, у якому вчили фехтуванню на навахах та (що дещо незвично) ножицях. 

На зображеннях дуелянтів ми часто бачимо чоловіків у традиційних іспанських костюмах, що стоять один напроти одного. Зазвичай на одну руку бійця намотаний плащ, що слугує своєрідним щитом. У іншій руці частіш за все величезний навахон.

Безперечно, це все виглядає дуже красиво. Але все ж дуже жаль, що так часто свою жагу до свободи та винахідливість люди використовували у саме таких цілях. 

Але ми бачимо, що іспанці мали бажання та потребу мати замінник меча. 

Вони знайшли її. 

Ця насправді проста хитрість працювала на диво довго. Лише у 1908 році у Іспанії вийшов закон, що забороняв вже не мечі та шпаги, а просто все що завгодно з длиною леза більше ніж 152 мм. Та й насправді, зі звичкою іспанців у кожній ситуації хапатись за ножа треба вже було щось робити. 

Але невеликі побутові навахи нікуди не поділися. Ними користуються й досі. І вже не тільки в Іспанії. Завдяки інтернету і ви можете купити собі ніж наваху. Причому, в Україні, навіть не виходячи з дому. Так що довга історія навахи не припиняється. Навпаки, вона йде в ногу з часом!

Докладніше - https://wellgo.ua/ua/nozhi/




Теги:наваха, споживач, Ніж


Читайте також



Коментарі (0)
avatar