реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Щитовидка і цукровий діабет: поради ендокринолога

У практиці ендокринолога найчастіше люди звертаються із захворюваннями щитоподібної залози. На другому місці — цукровий діабет. Про профілактику цих хвороб розповідає Олег Осадців, лікар-ендокринолог Чернігівського обласного центру радіаційного захисту та оздоровлення населення.

— Як часто слід проходити профілактичний огляд у лікаря-ендокринолога?

— Тим людям, які постраждали від Чорнобиля, до ендокринолога бажано хоча б раз на два роки приходити і займатися профілактикою йододефіциту. Це допоможе зменшити ризики захворювання на рак щитоподібної залози. Загалом йодопрофілактика повинна бути у всіх.
— Розкажіть детальніше про профілактику йододефіциту.

— Аби поповнювати організм цим потрібним мікроелементом, найкраще вживати продукти моря. Візьмемо досвід Японії, морепродукти у раціоні японців відіграють величезну роль. І ця нація має найдовшу тривалість життя у світі. Але, оскільки ми далеко від моря і морепродукти у нас тільки привізні, а ціни на них далеко не всіх задовольняють, то є рекомендація всесвітньої організації охорони здоров’я — щоденне вживання йодованої солі.
— Напевне, кожна людина переживає шок, коли дізнається, що у неї цукровий діабет…

— Ця хвороба страшна не так наявністю цукру в крові, як своїми наслідками. Цукор призводить до судинних ускладнень — це інфаркт міокарда, інсульт, порушення кровообігу кінцівок, що може призвести до гангрени і як наслідок — до ампутації; порушення живлення ока — сліпота; ниркова недостатність. Основна причина смертності у світі — серцево-судинні захворювання. А частою причиною серцево-судинних захворювань є саме цукровий діабет.
Тому раз на рік варто перевіряти рівень цукру в крові — це робиться за допомогою звичайного аналізу крові з пальця разом із загальним аналізом крові. Як правило, при зверненні до будь-якого лікаря пацієнта направляють робити такий аналіз.

До речі, вчені дослідили, що тривалість життя пацієнтів із діабетом, якщо вони лікуються і дотримуються відповідної дієти, не менша, ніж тривалість життя інших людей. А іноді й більша, бо якщо хтось постійно обстежується, проліковує супутні захворювання, то живе навіть більше за тих, хто на своє здоров’я не звертає уваги.

— Діти хворого на цукровий діабет мають схильність до хвороби?
— Вважається, що діабет — це не спадкове захворювання. Ми можемо говорити про схильність таких людей до діабету, а він може розвинутися, а може не розвинутися. Причин багато — від екологічного стану довкілля до хронічних стресів. Розвитку діабету також сприяє надлишкова вага.

— Ваші поради щодо профілактики.
— Я би рекомендував людям більше рухатися, більше займатися спортом. Хоча б там, де можна пройти ногами, не їхати тролейбусом чи своїм автомобілем. Бувати на свіжому повітрі. Бажано не їсти після 20.00. Основний прийом їжі робити не на вечір, а на ранок та обід. Треба, щоб у раціоні була рослинна їжа, клітковина — не сама тільки картопля. Обмежити вживання жирів. Обмежити споживання солодкого.

— Ви особисто багато рухаєтеся?
— Улітку я дуже полюбляю плавання. Це такий вид спорту, який майже не має протипоказань, дуже корисний для всіх — при серцево-судинних патологіях, при надлишковій вазі… Намагаюсь пересуватися пішки. Гіподинамія (порушення функцій організму, яке сталося через обмеження рухової активності — авт.) — нині велика проблема у світі, через неї люди мають негаразди зі здоров’ям: з тиском, з цукром у крові, із зайвою вагою.

Підготувала Вікторія ГАВРИК



Теги:Центр радіаційного захисту, Цукровий діабет, Щитовидка, ендокринолог


Читайте також



Коментарі (0)
avatar