реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Сезон слив: і для лікування, і для смакування

Оздоровчі рецепти зі слив

Стоматит. Полоскати порожнину рота відваром листя сливи: 20 г сухого листя залити 1 склянкою холодної води, кип’ятити 15 хв, охолодити, перецідити.

Кровоточивість ясен. Свіже подрібнене листя залити червоним сухим вином, настоювати 3 тижні, періодично струшуючи, потім перецідити, відтиснути й полоскати ротову порожнину.

У разі ангіни 1 ч. л. сухого листя залити 1 склянкою окропу, настояти 20 хв і полоскати горло.
За гіпертонії 3-4 сушені сливи замочити на 10 хв гарячою водою, потім їх з’їсти, запиваючи водою, в якій настоювалися.

Закреп. Настій та компот з чорносливу та свіжих слив є чудовим легким проносним засобом. Свіжі сливи звільнити від кісточок, залити окропом, настоювати 2 години, пити по 1 склянці настою двічі на день до їди.

Також послаблювальну дію має чорнослив: 10-20 шт. з’їсти перед сном. Перед вживанням чорнослив слід заливати окропом, але в жодному разі не кип’ятити й не підсолоджувати.

У разі токсикозу вагітним рекомендується пити сік слив (з кисло-солодких сортів) як протиблювотний засіб.

За радикуліту помічна така настоянка: 25 г подрібнених на порошок сливових ядер, які містяться в кісточках, залити 1 склянкою горілки. Настояти тиждень, періодично збовтуючи, потім перецідити. Натирати цим засобом хворий поперек.

Свіже чи розпарене сухе листя сливи прикладають до невеликих ран та виразок, що прискорює їх загоєння.

Від прищів рекомендується застосовувати маску зі слив: опустити в киплячу воду кілька слив і поварити їх протягом 5-7 хвилин, потім відділи м’якоть і додати до неї 1 ч. л. соку часнику та 1 ст. л. соку цибулі. Усе добре розмішати й накласти на обличчя на 15 хв, потім змити прохолодною водою.

Увага! У разі ожиріння та цукрового діабету ліпше не вживати сушених сливи, до складу яких входить багато цукрів. За гастритів, що характеризуються підвищеною кислотністю, виразки шлунка й дванадцятипалої кишки не можна їсти кислі сорти цих плодів. Також слід знати, що кислі сливи мають в’яжучу дію.

Сливи корисна за гіпертонічної хвороби, але в невеликих кількостях. А ось гіпотонікам не варто нею захоплюватися. У разі хронічної ниркової недостатності, гломерулонефриту та подагри вживати сливи теж не рекомендується. Щодо подагри, то сливовий сік має здатність виводити з організму рідину, а за цієї хвороби рідини в організмі має бути якомога більше.

Зимові заготовки

Сухі сливи.
Сушити плоди сливи слід на сонці, попереднього опустивши їх на кілька хвилин в окріп. Процес сушіння триває 2-3 тижні. Можна висушити їх і в духовці за кілька прийомів. Перші два рази це слід робити за температури 40-50 градусів протягом 4-5 годин. Третій етап триватиме 10-11 годин за температури 60 градусів. Потім сливи слід пересортувати, готові відібрати, решту досушити. Зберігати сировину в скляних банках під кришкою.

Сливовий компот.
Добре помиті неушкоджені сливи твердих сортів покласти в стерилізовані банки (менше половини), залити окропом і залишити на 15 хв. Воду (без ягід) злити в каструлю й довести до кипіння. Добавити в киплячу воду цукор із розрахунку: 1 склянка на трилітрову банку. Коли цукор розчинитися, залити цим сиропом банки зі сливами. Банки закупорити залізними простерилізованими кришками. Поставити, перевернувши до гори, укутавши з усіх боків ковдрою. Залишити на добу.

Мочені сливи.
Така заготовка плодів зберігає майже всі їхні корисні властивості. Для мочіння найліпше вибирати сливи пізніх сортів, зокрема угорку. Сливу слід скласти в ємність (деряв’яну діжку, каструлю) й залити гарячим розсолом. Зверху покласти гніт і залишити в теплому місці на 2-3 дні. Після цього, коли сливи трохи побродять, винести в підвал. Сливи готові до вживання через 20-30 днів. Правильно замочені сливи мають бути м’якої консистенції, трохи світлішими від свіжозібраних плодів, без тріщин, кисло-солодкого смаку, з характерним запахом.
Рецепт № 1. Сливи – 10 кг; розсіл: мед – 400 г, сіль – 75 г, вода – 5 л.
Рецепт № 2. Сливи – 10 кг; розсіл: цукор – 150 г, сіль – 75 г, вода – 5 л.
Рецепт № 3. Сливи – 10 кг; розсіл: цукор – 250 г, сіль – 75 г, лавровий листок – 50 г, гірчиця в порошку – 25 г.
Рецепт № 4. Сливи – 10 кг; солома житня чи пшенична – 150 г (нею слід вистелити дно ємності та покласти зверху на сливи); розсіл: цукор – 250 г, сіль – 150 г, солод - 100 г, вода – 5 л.

Варення.
Для приготування варення попередньо підготовлені сливи треба залити гарячим, заздалегідь приготовленим сиропом: на 1 кг слив 1 кг цукру, якщо плоди дуже солодкі, можна цукру взяти менше - 900-800 г; на 1 кг цукру рекомендується 1,5-2 склянки води, все залежить від того, наскільки сливи соковиті. Варити сироп на слабкому вогні, помішуючи, щоб цукор швидше розчинився.

Тож сливи треба залити цим сиропом і дати постояти приблизно 5-6 годин, щоб плоди ним просочилися. Варити варення слід за кілька прийомів на слабкому вогні. Доводити до кипіння, але кип’ятити недовго - 5-7 хв. Потрібно не забувати знімати пінку, яка з’являється під час кипіння, вона погіршує якість варення та псує зовнішній вигляд. Це класичний спосіб.

Але є й простіший: підготовлені для варіння сливи засипати цукром у співвідношенні 1:1, дати постояти 5-6 годин. Готувати так само, як і варення в сиропі: варити за кілька прийомів. Увесь процес приготування займає дві доби.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.
Академія здоров'я




Теги:сливи, Цукровий діабет, стоматит, рецепти варення, ангіна, закреп


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Пані Грішило вводить людей в оману, - найкращий, найшвидший та найкорисніший спосіб заготовити сливу на зиму це її заморожування в морозильці чи морозильнику порціями. При цьому зберігаються всі корисні якості сливи. 
Задимлений чорнослив - канцероген. А компот - це консервування води. 
Наші бабці не мали морозильників, тому й варили на зиму варення, компоти та в'ялили сливу в димі. 
А зимою з розмороженої порції сливи роби що хочеш - компот чи варення, чи їж свіжою.
avatar