реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Сезон дурнів у Раді безпеки ООН

Як Росія використала своє липневе (насправді липове) головування в провідному міжнародному органі
Нижче йдуть розрізнені уривки з моєї публікації))
—————

…У Раді Безпеки цілий місяць головувала Росія, яка намагалася використати цей статус для демонстрації своєї значимості на міжнародній арені та просування традиційної брехні про всіх і вся, а найбільше – про Україну.

…Кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку під час брифінгу вступив з проросійськими «експертами», зокрема таким собі Джексоном Хінклом, у короткий діалог. Вони розповідали про свою поїздку на окуповані території і хвалили Москву за щастя, яке вона туди принесла.

«Красно дякую, джентльмени, за клоунаду, яку ви тут влаштували, – сказав яв мікрофон. – Але моє запитання до вас цілком серйозне. Чи усвідомлюєте ви, що відповідно до резолюцій Генеральної Асамблеї ООН, окремі райони Луганської і Донецької областей та Автономна Республіка Крим є тимчасово окупованими територіями України? І чи усвідомлюєте ви свою відповідальність за відвідання їх та поширення брехні?»

Відповідь була невиразна й ухильна (щось на кшталт: «Ми нічого не порушували, і ніхто у США нам претензій не висував»).
Але відео із запитанням Укрінформу потрапило в соцмережі й завірусилося.

…Відмовившись від «свідчень» знеславлених американських «експертів», які, очевидно мали виступати на Радбезі, Кремль знайшов «фахівчиню» з Австрії – колишню міністерку закордонних справ Карін Кнайсль, яка, щоправда, проживає в Росії, де очолює якийсь квазіаналітичний центр. Ту саму, в якої Путін витанцьовував на весіллі в серпні 2018 року.
Зовнішньополітичне відомство Австрії пояснило участь його колишньої очільниці в Радбезі ООН від Росії «сезоном дурнів».

…Неодноразово доводилося спілкуватися в дусі тролингу й з постпредом Росії при ООН Василем Небензею.
Він завжди напружується, коли бачить, що я ставитиму запитання.

…Попри засудження Росії провідними членами Радбезу ООН, передусім США, Великою Британією і Францією, за розв’язану нею війну й використання РБ для поширення дезінформації, у найближчій перспективі оонівські структури навряд чи зазнають серйозних змін.

Усі говорять про реформування ООН, але вносити кардинальні зміни не бажає ніхто. Бо будь-яка новація загрожує зміною статусу постійних членів, які, власне й ухвалюють головні, зобов’язальні рішення. А без їхнього рішення нічого змінитися в ООН не може.

…Чи означає це, що якщо ООН не буде приведена у відповідність до сучасних реалій, то приречена на занепад, загнивання і, можливо, витіснення іншими – більш адекватними утвореннями, які неминуче будуть затребувані у мінливому світі?
Моя відповідь - так.

Володимир ІЛЬЧЕНКО



Теги:Володимир Ільченко, ООН, Україна - Австрія, Україна - США


Читайте також






Коментарі (0)
avatar