реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Сергію Жадану - 50!

Сьогодні, 23 серпня, український письменник, перекладач, громадський діяч, фронтмен гуртів "Жадан і Собаки" та "Лінія Маннергейма", а також військовослужбовець бригади "Хартія" НГУ Сергій Жадан святкує день народження. Йому виповнюється 50 років. Українські Новини сказали добірку фактів з життя та творчості Жадана.

Сергій Жадан народився 23 серпня 1974 року. Його дитинство пройшло у Старобільську Ворошиловградської області (нині - Луганська).

Пізніше Жадан переїхав до Харкова задля навчання в університеті. В 1996 році закінчив Харківський педагогічний університет ім. Сковороди, факультет українсько-німецької філології. З 1996 до 1999 року навчався в аспірантурі цього ж університету. Захистив дисертацію, присвячену українському футуризму: "Філософсько-естетичні погляди Михайля Семенка" (2000 рік). Із 2000 року Жадан став викладачем кафедри української та світової літератури університету

Поетичні збірки Жадана публікуються з 1995 року. В 2003 році вийшла збірка оповідань "Біг Мак". А першим романом письменника став "Депеш Мод", який був опублікований у 2004 році.

Відомі книги Сергія Жадана: романи "Депеш Мод", "Ворошиловград", "Месопотамія", "Інтернат"; поетичні збірки "Цитатник", "Ефіопія", "Життя Марії", "Тамплієри", "Антена", "Список кораблів".

Варто зазначити, що літературні твори Жадана відзначені численними національними та міжнародними нагородами, перекладені понад двадцятьма мовами, зокрема, англійською, шведською, угорською, хорватською, литовською, німецькою, італійською, що робить його одним із найвідоміших сучасних українських письменників.

Темою творів письменника є пострадянська дійсність в Україні. А для стилю Жадана характерний вжиток розмовної та нецензурної лексики.

У березні 2022 року Комітет літературознавчих наук Польської академії наук висунув Сергія Жадана на Нобелівську премію з літератури. Також в 2022 році Жадан отримав Премію Свободи від фонду легендарного журналіста та видавця Франка Ширрмахера.

Сергій є фронтменом гуртів "Жадан і Собаки" та "Лінія Маннергейма".Крім того, Сергія Жадана можна побачити в кількох українських фільмах: "Поводир", "Дике поле","Любові вистачить на всіх", екранізації роману "Ворошиловград".

Жадан був одружений двічі. Його перша дружина - Світлана Олешко. В цьому шлюбі народився син Іван. Другою дружиною письменника стала Ірина Куніцина, яка народила йому дочку Марію. Проте у 2023 році Жадан подав на розлучення з Куніциною.

На фоні розлучення з'явились чутки про роман поета із співачкою Христиною Соловій. Сама Соловій підтвердила стосунки з Жаданом в інтерв’ю Маші Єфросиніній. Тоді ж артистка розповіла, що ініціатором їхнього роману був саме Сергій, а от припинила ці стосунки Соловій, бо закохалася в іншого.

В червні 2024 року стало відомо, що Жадан вступив до лав 13 бригади НГУ "Хартія", якій він неодноразово допомагав коштами. В соцмережах письменник публікує фото з військових тренувань, а також збори для бригади.
"Українські новини"



Теги:українська література, Сергій Жадан


Читайте також






Коментарі (0)
avatar