реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Фаріон про Жадана: атеїстично- лівацький

Мовознавиця та професорка Ірина Фаріон порадила українцям більше читати таких сучасних авторів, як Михайло Слабошпицький, Мирослав Дочинець і Євген Пашковський, а не письменників-одноденок та авторів з лівацько-атеїстичним світоглядом, яким вважає Сергія Жадана.

Про це вона сказала в інтервʼю Українським Новинам.

"Мене не цікавлять автори з лівацько-атеїстичним світоглядом. Ситі ними в часи совка. Що більше когось рекламують, то менше на це зважаю. Я вільна від чужого піяру", - сказала Ірина Фаріон, говорячи про творчість Сергія Жадана.

Вона вважає, що суспільство дуже мало читає українського геніяльного письменника і літературознавця Михайла Слабошпицького, який видав 5 томів своїх спогадів, які назвав "дзеркальними".

"У тих дзеркалах побачать себе всі. То енциклопедія українців упродовж ХХ сторіччя й анатомія їхнього Духу, писана дивовижною українською мовою. Це людинознавець. Звідси його документально-художні твори про Михайла Коцюбинського, Марію Башкирцеву, Тодося Осьмачку та ін. Саме він відкрив нам мецената і мислителя Петра Яцика. Ті, хто хоче національно мислити і навчитися української мови, – мають читати його твори", - впевнена професорка.

Другий автор, за її словами, який дає філософію життя – Мирослав Дочинець.

"Рівних йому нема. Твори – доза дистильованої води й олімпійського спокою за будь-яких обставин, бо все є саме так, як ти собі намалював. І не ний!", - охарактеризувала творчість автора мовознавиця.

Ще одним сучасним автором, якого мають читати українці – Євген Пашковський, що написав роман "Осінь для ангела".

Також Фаріон порадила українцям читати Ліну Костенко, а серед українських класиків – Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку.

"А щодо тих одноденок, яких максимально популяризують і прізвища яких свідомо не буду називати, то як кажуть: найкращий напій той, що настояний на часі. Не випадково рекорди в переглядах Київського театру Івана Франка б’є саме "Конотопська відьма" Г. Квітки-Основ’яненка. Тому найкраща література, – це класична, бо перевірена читанням багатьох попередніх поколінь", - запевнила Фаріон.
"Українські новини"



Теги:Сергій Жадан, Ірина Фаріон, українська література


Читайте також



Коментарі (0)
avatar