реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Село далі рятує Україну

Дискусія «Водогін для дядька з Кірового»
Хочу кинути оптимістичний погляд на майбутнє села. Останнім часом економічні реалії у місті повертають людей до проживання у сільській місцевості. Майже щотижня буваю у тещі в «забитому» селі на Ніженщині. Але і там з’явилися колишні городяни. Село газифіковане, має регулярне автобусне сполучення з містом
.

Є певна інерція, стереотип, що життя у селі неперспективне. Останні законовведення щодо спрощення заснування фермерського господарства — обнадійливе заперечення. Думаю, що не забариться і державна підтримка (на правовому рівні) тим, хто захоче не просто вести, а й прибутково розвивати власне сільгоспвиробництво. У Ніжені завжди був високий попит і ціни на натуральні продукти із селянського двору.
Той двір майбутнього господаря бачиться з малою механізацією, всіма побутовими вигодами. Мабуть, психологічно це справа непроста — повернутись у село.
Але подолати такий бар’єр допомагає здоровий глузд.

На тлі останніх скорочень держслужбовців, які докотяться й до районної глибинки, туманних перспектив зі створенням робочих місць — навпаки, очікується скорочення у так званому «малому бізнесі» ― базарній торгівлі, виходом із тупика може стати облаштування нового життя на селі.

Не хочу створити враження, що село у колишньому вигляді воскресне. Цього не станеться! Та чи й треба жаліти за колгоспним минулим? Не хочу й ганити його, бо то — наша історія.

Незрозуміло поки що, як вирішиться питання із землею. Так, як намічено було за президентства Л. Кучми, коли реальні господарства луснули, а виникли агрохолдинги-латифундії, біля яких майже не залишилося місця міцним фермерським господарствам.
Чи ж буде виважена нова земельна політика, за якої і ті, й інші доповнюватимуть і рухатимуть уперед сучасне агроіндустріальне село?

З усіх ресурсів які має людство, і Україна насамперед, найважливіший ― родючі землі. Виробництво продовольства у світі відстає від потреб споживання через зростання населення, а ще більше — завдяки збільшенню купівельної спроможності. Звісно, поки що не в нас, а на іншому кінці світу. Але ж чи не це перспектива для українського села — піднятися за рахунок подачі до світового столу українського зерна, олії, м’яса, молока!

Хто це зрозумів, той вкладає у сільгоспвиробництво. Навіть багаті країни Близького Сходу і Північної Африки не бачать іншої нагоди для майбутнього розвитку, як прийти з грошима на українську землю.
Отже, питання: чи вистачить нам мудрості не «спустити з молотка» Богом дане і завойоване тяжкою працею право бути хазяями на своїй землі?

Поки що селяни втягнуті у земельно-пайові оборудки, кінцевою метою яких є спекулятивний продаж паїв земельним олігархам, в яких для цієї мети припасено достатньо «зелені» в офшорах.

Микола ШКУРКО
Повністю статтю читайте в наступному числі "Сіверщини"




Теги:аграрний сектор, дискусія, Село, Земля


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
"Село далі рятує Україну" - мне трудно согласиться с таким утверждением. Несомненно, некоторые городские семьи, ощущающие большие трудности с выживанием, спасутся в селе. Но это некоторые. Остальные же, по ряду причин личного характера, не смогут жить в селе. Рождённый ползать - летать не может. Да и современному, хорошо оснащённому техникой фермерскому хозяйству - много работников не надо.
Теперь об урожае страны - вернее неурожае. Если кратко - урожай опустился ниже плинтуса: овощи, фрукты и мясо ввозим из-за границы. Почему? Потому что олигархи не заинтересованы в заботе о земле и в том, что на ней выращивается. Они ждут официального разрешения на продажу сельхозземель. А запущенная земля будет стоить дешевле - хитрых уловок там много. Как и раньше чиновники, олигархи будут продавать сами себе за бесценок землю. А дальше? Хозяин - барин. Кто-то перепродаст землю (может иностранцам), а кто-то станет земельным олигархом и будет диктовать цены на сельхозпродукцию. Вспомните забастовки фермеров в других странах. Или, например, как там специально уничтожают урожай, лишь бы не упала цена на их продукцию: тракторами давят помидоры, мандарины, выливают на землю молоко и т. д.
Вот так регулируют цены.
До тех пор, пока землю не приберут властьимущие к своим рукам - урожайность никто не будет поднимать. Но даже она - урожайность - не даст гарантии лучшей жизни крестьянам. А хотелось бы.
Конечно, даже сейчас у нас есть передовые хозяйства, но мало. А читая об их создании, развитии, работе - понимаешь, что все они созданы благодаря большим покровителям сверху.
Ну да ладно - поживём, увидим, во что превратится Украина. Уже недолго осталось до продажи сельхозземли.
avatar
2
Але морально-психологічний, економічний та культурний стан села-гнитючий.Звичайно що не повсюдно.І пов'язано таке з різними причинами-від географії розташування і до інтелектуальних здібностей очільників влади. І я сам бачив, що дійсно, як і пише пан Микола Шкурко, у його регіоні дійсно є пристойного рівня села.Але у Чернігівщині взагалі - то виключення. А такі регіони як Новгород-Сіверський чи Семенівський райони- яка там перспектива за нинішніх обставин розвитку? Просто мраки(!!!).Поруйноване все, що нині зветься інфраструктурою- від водогінної труби і до дитячого садочка.Про фермерів поки що два десятки років тільки розмови.Бо у нашому районі-їх аж (!!!)шість. Та і не тільки у фермерах суть.Питання то про людей, які на сімдесят відсотків-пенсіонери, а з тридцяти-величезний прошарок тих, що потребують нового перенавчання у системі сприйняття на рівні свідомості елементарної необхідності працювати. Маю можливість, як і пан Микола , часто таких спостерігати. Фактично сформаваний в умовах забуття села на державному рівні - новий прошарок молодого покоління, який живучи на землі, не знає як заробляти гроші на прожиття!? Вони часто навіть нормальної фізичної сили вже не мають, щоб активничати з лопатою, сокирою іншим реманентом на своєму подвір' ї.Одним словом, від колгоспного рабства до свобідної людини-"нелегким" виявився шлях для багатьох індивідумів. Легше і простіше виявилося стати люмпеном. Отже, не так то і радісно з перспективою.
avatar