реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

"Селекційні" мільйони розвіяні вітром

6 мільйонів з Державного бюджету на розвиток селекції в тваринництві племінні підприємства Чернігівщини використали неефективно

Аудитори КРУ в Чернігівській області дослідили ефективність використання бюджетних коштів, спрямованих підприємствам АПК на створення, збереження, відтворення та раціональне використання племінних ресурсів.
Результати дослідження плачевні. 6 мільйонів гривень, виділених у 2006 — 2009 рр. за Програмою «Селекція в тваринництві та птахівництві на підприємствах агропромислового комплексу», були використані неефективно.

Всього державну підтримку на загальну суму 10,85 млн грн за цією програмою отримали 55 підприємств агропромислового комплексу області. Та чи всі з них мали право на неї?

Аудитори з’ясували, що чимало господарств не забезпечили збереження племінного поголів’я — через низькі якісні показники, відсутність худоби, захворювання її на лейкоз, брак обладнання тощо.

11 підприємств за досліджений період припинили своє існування, а 12 втратили статус племінних. По 6-ти підприємствах порушувалися справи про банкрутство. Два з них ліквідовано, по одному проводиться процедура санації, а два, хоч і відновили свою роботу, розрахувавшись з боргами, але всі їхні показники погіршилися. Тобто розвивати селекційну справу ці підприємства були неспроможні, а вкладені в них кошти не мали ефективного впливу на розвиток селекційно-племінної справи.

Ось лише декілька прикладів.

АП ТОВ «Мрія-1» Прилуцького району у 2006 році отримало 110 тис. грн, а 17.08.2006 порушено справу про його банкрутство. Ліквідовано 28.04.2007.

КСГП «Птахофабрика Носівська» отримало у 2006-2009 рр. 935 тис. грн. 10.03.2009 року порушено справу про банкрутство. Ліквідовано 16.11.2009. Справи передано ПП «Агропрогрес».

ВАТ «Племзавод «Тростянець» Ічнянського району за 2006-2008 рр. отримало кошти на загальну суму 380 тис. грн. З 12.05.2009 року розпочато процедуру санації.

Перевірку достовірності інформації та показників роботи підприємств-претендентів на бюджетну підтримку мали б проводити державні племінні інспекції в області. Та їх не було створено. А конкурсна комісія Мінагрополітики України не завжди звертала увагу на економічний стан господарств.

Ось і вийшло, що солідні державні гроші, які повинні були піти на потрібну справу, розвіялися прахом.

За результатами аудиторського дослідження підготовлено низку пропозицій як на державному, так і на регіональному рівні.

Тетяна ГРЕЧКО,

заступник начальника відділу державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм, місцевих бюджетів та діяльності бюджетних установ




Теги:банкрути, Ічнянський район, КРУ, Прилуцький район, Селекція


Читайте також



Коментарі (0)
avatar