реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Саакашвілі стурбований: "Українська економіка зараз рухається до великої катастрофи"

В України вже за місяць може не вистачити грошей на пенсії та зарплати бюджетникам. Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" заявив голова Виконавчого комітету реформ Михайло Саакашвілі, інформує 5 канал.

Він наголосив на відсутності економічних реформ, тоді як корупційні схеми на митниці та в податковій процвітають.

"Українська економіка зараз рухається до великої катастрофи. В Україні насувається дуже сильна бюджетна криза. Будуть дуже великі проблеми з виплатами зарплат та пенсій, починаючи вже з початку наступного року. Теоретично це можна відтермінувати, якщо буде хоча б якась на папері угода з МВФ. Тобто вони грошей не дадуть, але під цю угоду хтось може ще трохи дати грошей. Цього вистачить ще на кілька місяців. Але будуть проблеми з виплатами елементарних соціальних зобов'язань і зарплат", – сказав Саакашвілі.

Він обурився, що такої ситуації в Україні не було з 90-х років.

"Треба або щось робити, або просто країна пролітає у трубу. Тобто ми зараз із заплющеними очима йдемо до прірви. І це відбувається в умовах, коли практично уряд не функціонує. Наче він існує в паралельному світі. Вони говорять про якісь успішні реформи, результати яких відчув на собі бізнес", – наголосив політик.

Він впевнений, що результатом такої ситуації стала ціла низка помилок, які були допущені у фінансовій та фіскальній політиці країни.

"Це результат всеосяжної корупції в податковій та митній системі. Це результат відсутності дій щодо відкриття економіки для залучення інвестицій та реальної приватизації. Це призводить до того, що український бюджет на межі розвалу. Це правда. Зараз ми дуже близькі до того, щоб припинити відшкодування ПДВ", – спрогнозував Саакашвілі.

Він нагадав, що попередня влада запровадила автоматичне відшкодування податку на додану вартість – що було правильним кроком. Натомість нині все знову відбувається в ручному режимі.

Голова комітету реформ вказав, що олігархічні групи всюди ставлять "своїх людей", які підтримують корупційні схеми. Тоді як чесні підприємці потерпають від карантинних заходів. І обіцяні 8 тис. грн допомоги від президента Володимира Зеленського – це символічний жест, який мало чим допоможе.

"У цій ситуації ще їх дотискати додатковими заходами – економіка цього не втримає, і це призведе до трагедії мільйонів людей", – переконаний він.

Як повідомлялося, Держказначейство зупинило фінансування всіх незахищених видатків.



Теги:бюджет, економіка, криза, СААКАШВІЛІ


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
0
1
Вустами Саакашвілі говорить влада - попереду важкі часи. Незграбне намагання наповнити бюджет шляхом впровадження РРО (фактично - виконання закону 1995 року) засвідчило безсистемність у діяльності законодавчої і виконавчої гілок влади, до якої якраз він і причетний як голова Виконавчого комітету реформ. Критикувати не важко, а де так потрібні конструктивні пропозиції?
avatar
2
Ну щоб підіймати економіку почитайте як це робити тут
avatar