реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Рух "Чесно": Ігор Рибаков критеріям не відповідає

Рибаков Ігор Олександрович
Партія: Не входить до складу жодної партії
Фракція: депутатська група "Реформи заради майбутнього"
Ким висунутий: Блок Юлії Тимошенко


Відсутність фактів порушень прав і свобод людини

26 квітня 2012 року Рибаков І.О. спільно з народними депутатами України Єфремовим О.С., Симоненком П.М. та Шаровим І.Ф. підписав лист на ім’я Голови Верховної Ради України, яким пропонувалось дати доручення Апарату Верховної Ради України заборонити доступ до балконів сесійного залу парламенту у дні проведення пленарних засідань парламенту, коли проведення таких засідань унеможливлено через їх блокування. В результаті доступ журналістів до ложі для преси Верховної Ради 26 квітня 2012 р. було унеможливлено. 6 червня 2012 року Національною спілкою журналістів України було оприлюднено список посадовців, які своїми діями перешкоджають роботі журналістів – "Вороги преси - 2011”, до якого було включено всіх підписантів зазначеного листа, у тому числі і Рибакова І.О.

Хоча ці твердження не означають підтвердження вини Рибакова І.О. у порушенні прав людини, однак вони можуть вважатися вагомими підставами для твердження про високу вірогідність причетності до порушень цих прав. Таким чином, є підстави зробити оцінку, що Рибаков І.О., на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію.

Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців

Після набуття повноважень народним депутатом VІ скликання Рибаков Ігор Олександрович його членство в опозиційній фракції "Блок Юлії Тимошенко" (Фракція "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина"), за списком якого він був обраний до парламенту, 08.10.2009 було припинено, а 16.02.2011 він увійшов до складу провладної депутатської групи "Реформи заради майбутнього" у Верховній Раді України.Згідно з методологією оцінювання доброчесності кандидатів у народні депутати, невідповідністю депутата Критерію вважається кардинальна зміна політичної позиції шляхом переходу з опозиційної до провладної фракції, більше ніж один перехід з однієї фракції депутатів до іншої чи підписання депутатом, який входив до складу опозиційної фракції, Угоди про створення Коаліції депутатських фракцій "Стабільність і реформи”. Таким чином, Рибаков Ігор Олександрович, на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію.

Непричетність до корупційних дій

8 лютого 2012 р. народний депутат України Р.Забзалюк оприлюднив аудіозаписи з уривками своєї розмови з людиною, голос якої був схожий на голос Рибакова Ігора Олександровича, з яких випливало, що члени групи „Реформи заради майбутнього” нібито отримували гроші за голосування за вказівкою Рибакова Ігора Олександровича. Самому Р.Забзалюку нібито обіцялись гроші за вступ до групи „Реформи заради майбутнього” (які він, за його словами, одержав). Представники депутатської групи „Реформи заради майбутнього” запис розмови назвали сфальсифікованим.

У 2008 році у ЗМІ оприлюднювалась інформація про те, що Рибаков Ігор Олександрович нібито використовував свій статус голови парламентського між фракційного об’єднання „Контрабанді-СТОП!” з корисливою метою, здійснюючи тиск на керівників регіональних митниць, і, як стверджувалось, вимагаючи з них хабарі.

Кошторисом Верховної Ради України на 2010 рік граничну суму витрат на проїзд народних депутатів України було встановлено на рівні 26 800 грн. У той же час, Рибаков І.О. витратив на свій проїзд у 2010 році 89 228 грн., тобто перевищив граничну норму витрат більш як у 3 рази.

Згідно з даними на офіційному сайті Центральної виборчої комісії, Рибаков Ігор Олександрович зареєстрований кандидатом у одноматному виборчому окрузі № 207, що включає Городнянський, Коропський, Корюківський, Новгород-Сіверський, Семенівський, Сосницький, Щорський райони Черніговської області. У січні 2012 р. активісти громадянського руху „Спільна справа” повідомляли про те, що у Семнівському, Варвинському та Сосницькому районах Чернігівської області Рибакова Ігора Олександровича та його помічників систематично запрошують голови місцевих державних адміністрацій на урочисті заходи з нагоди відкриття об’єктів соціальної інфраструктури, мостів, транспортних розв’язок, надання допомоги місцевим школам (передача автобусів, відкриття комп’ютерних класів, закупівля навчального обладнання тощо); в цих же районах від імені депутата безкоштовно роздавались продуктові та кондитерські набори. За інформацією Громадської мережі «ОПОРА», 4 серпня в с. Орликівка Семенівського району Черніговської області особа, що назвалася представником народного депутата Рибакова Ігоря Олександровича, передала 10 000 грн. на потреби релігійної громади.

Хоча ці твердження не означають підтвердження вини Рибакова Ігора Олександровича у вчиненні правопорушень, однак вони можуть вважатися вагомими підставами для твердження про високу вірогідність його причетності до корупційних дій, а саме до політичної корупції, зловживання владою, непрямого підкупу виборців (навіть якщо це було вчинено до набуття статусу суб’єкта виборчого процесу). Таким чином можна зробити оцінку, що згідно з методологією Руху ЧЕСНО, Рибаков Ігор Олександрович, на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію.

Прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя

9 квітня 2012 року Рух ЧЕСНО письмово звернувся до народного депутата України Рибакова Ігора Олександровича з проханням надати копію його декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2011 рік (за винятком відомостей, які є інформацією з обмеженим доступом згідно із Законом України „Про засади запобігання і протидії корупції”). На звернення Руху ЧЕСНО народний депутат України Рибаков Ігор Олександрович не відповів у встановлений законом строк. Водночас на веб-сайті Верховної Ради України на прохання Рибакова Ігора Олександровича було оприлюднено його декларацію про доходи за 2010 рік.

Згідно з цією декларацією у 2010 році Рибаков Ігор Олександрович отримав доходів на загальну суму 243 190 грн., має у власності земельні ділянки площею 255 кв.м., квартиру площею 289 кв.м., ряд автомобілів (Mersedes SLK, BMW X 5), низку водних транспортних засобів (гідроцикл, баржу, декілька катерів). Вкладами у банках та цінними паперами депутат, згідно з декларацією за 2010 р., не володів. У ЗМІ повідомлялось, що Рибаков Ігор Олександрович також носить платиновий годинник Breguet вартістю приблизно 126 000 дол. США. До обрання народним депутатом України Ігор Олександрович Рибаков працював виконавчим директором ТОВ „Озон”, директором ТОВ „Ільметсервіс”, помічником-консультантом народного депутата України.

За методологією оцінювання доброчесності кандидатів у депутати невідповідністю Критерію вважається, зокрема, ненадання депутатом Руху ЧЕСНО копії його декларації про майно, доходи, зобов’язання фінансового характеру за 2011 рік, невідповідність задекларованих доходів і майна стилю життя, який веде особа (майно, яким вона користується, її витрати тощо). Аналіз наявної в Руху ЧЕСНО інформації (див. вище) дозволяє припустити та зробити таку оцінку, що стиль життя Рибакова Ігора Олександровича не відповідає його офіційно задекларованим доходам і майну. Таким чином, Рибаков Ігор Олександрович, на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію.

Особисте голосування в парламенті

У період здійснення депутатських повноважень у Верховній Раді України VI скликання народний депутат України Рибаков Ігор Олександрович неодноразово порушував принцип особистого голосування на засіданнях Верховної Ради України.

Зокрема, згідно з листом Керівника Апарату Верховної Ради України від 22.03.2011 р. № 05-2/5-34(50247) Рибаков Ігор Олександрович 15 березня 2011 року перебував на лікарняному, однак його картка для голосування використовувалась для голосування на ранковомута вечірньому пленарних засіданнях у цей день. 2 листопада 2011 року Рибаков Ігор Олександрович брав участь у розширеному засіданні Кабінету Міністрів України за участі Президента України, але його картка для голосування використовувалась під час голосувань у на ранковому пленарному засіданні Верховної Ради України 2.03.2011 р. у час відсутності депутата на пленарному засіданні.

Згідно з методологією оцінювання доброчесності кандидатів у народні депутати невідповідністю депутата Критерію вважається навіть одноразове порушення ним принципу особистого голосування. Таким чином, Рибаков Ігор Олександрович, на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію.

Оприлюднено рухом "Чесно" у Чернігові 19 вересня



Теги:Корупція, рух Чесно, Ігор Рибаков, округ 207


Читайте також



Коментарі (0)
avatar