реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Романа Бжеського хрестили в Катерининській церкві

«Справді, мій батько у складі делегації Української держави зустрічався з Леніним» -- підтвердила донька чернігівця Романа Стефановича Бжеського (1894 – 1982) Маргарита. Нині його ім’я мало про що скаже землякам.

Між тим йдеться про непересічного громадського діяча, блискучого публіциста, історика, а ще – українського повстанця та підпільника, який у 20 – 30-ті роки 17 разів перетинав кордон з СРСР для організації опору радянському режимові, кілька разів заарештовувався, засуджувався до страти, але вижив. Він був людиною, яка все своє життя присвятила українській справі.

12 квітня 2012 р. за допомогою Інтернету його донька, Маргарита, зустрілася Тамарою Демченко (кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Чернігівського національного педагогічного університету), Сергієм Лепявко (доктор історичних наук, професор кафедри історії України і політології Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя) та Володимиром Бойком (кандидат історичних наук, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів).

На початку зустрічі розмова велась про дитячі та юнацькі роки життя Романа Бжеського, його навчання в Чернігівській чоловічій гімназії. Т. Демченко розповіла як вдалося встановити місце хрещення Романа (Катерининська церква в Чернігові). Про його виступи на українському губернському з’їзді у червні 1917 р. за самостійність України пише у своїй нещодавно виданій книзі про Чернігів С. Лепявко. В. Бойко поцікавився чи згадував Роман Бжеський про Василя Елланського. Предметом обговорення став також факт навчання Бжеського у художній академії в Києві, яку очолював відомий графік, чернівець, автор дизайну гривні зразка 1918 р. Георгій Нарбут.

Пані Маргарита ділилася споминами про власне дитинство у Крем’янці, творчі пошуки батька на поетичній та живописній ниві, відносини з відомими українськими діячами, зокрема, з Евгеном Маланюком, Іваном Тиктором, Ісидорою Косач-Борисовою (сестрою Лесі Українки), письменником Уласом Самчуком. Останній став її хресним батьком. Також вона розповідала про Одисею своєї родини світом: Польща, Чехія, Німеччина, Іспанія, Португалія, США, Канада, Бразилія… Говорила й про свою роботу над біографією Романа Бжеського, його творчу спадщину.

Учасники зустрічі вели розмову про публіцистику, творчі псевдоніми Бжеського, праці “Біла хата”, “Мемуари Характерника” . Маргарита Бжеська згадала про збірку поезій, записи з голосом батька та Ісидори Петрівни Косач-Борисової.
Наприкінці зустрічі її учасники наголосили на необхідності популяризації постаті та творчості Романа Бжеського.





Коментарі (0)
avatar