реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Різниця воєн в Україні та Палестині

Снайдер пояснив, чим конфлікт у Ізраїлі відрізняється від російської війни в Україні

Ми поговорили з американським істориком, дослідником тиранії Тімоті Снайдером після перегляду фільму «Гартовані гнівом», що демонструвався у Нью-Йорку з 27 жовтня по 2 листопада. Я попросив професора
коротко сформулювати, що, на його думку, спільного і відмінного у двох нинішніх воєн.

«Війна в Україні, з точки зору моральної оцінки – одна з найменш складних воєн, які тільки можна собі уявити. Агресія і геноцид – все з одного боку. Жахлива пропаганда і тероризм – все це одного боку. Війна ж між Ізраїлем і Газою – зовсім інше», – сказав він.За словами професора, «вона набагато більш неоднозначна і складніша».

«Думаю, ще одна відмінність полягає в тому, що війна в Газі з набагато більшою ймовірністю приведе до швидкого політичного вирішення, тоді як війна між Росією та Україною не переросте в політичне рішення найближчим часом, оскільки хтось має перемогти, а хтось програти».

Відповідаючи на запитання глядачів фільму під час його обговорення, Снайдер зазначив, що «дуже скептично» ставиться до здатності Сполучених Штатів, Європи або взагалі будь-кого безпосередньо впливати на російську політику.

«Найкраща політика щодо Росії – це добра політика щодо України. Єдиний спосіб, яким ми справді можемо вплинути на Росію в правильному напрямку, – це підтримувати Україну . Думаю, ми чинимо правильно, коли намагаємося зробити так, щоб Росія програла цю війну», – сказав він.

На переконання Снайдера, в Україні можна досягти реальних змін. «Якщо Україна пройде через це й стане успішним конституційним плюралістичним суспільством, то надалі вона стане зразком для Росії, де побачать, що таке можливо», – пояснив він.

За його словами, багато росіян також прагнуть програшу РФ у війні, бо розуміють, «що поки ви ведете імперські війни й не програєте, то лише в цьому й полягатиме вся ваша політика».

Володимир ІЛЬЧЕНКО



Теги:російсько - українська війна, Володимир Ільченко, Тімоті Снайдер, Ізраїль - Палестина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar