реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Риболовля з криміналом

На фото: Після Кукович мисливствознавець районної організації УТМР Віктор Жайворон та держінспектор Чернігівдержрибоохорони по Менській дільниці Володимир Павленко відправилися перевіряти інші водні об’єкти. Зокрема, в Ушні дістали з притоки Десни декілька риболовних сіток.
Кримінальний улов

Проводили недавній рейд працівники Менської дільниці Чернігівдержрибоохорони і районної організації Українського товариства мисливців та рибалок (УТМР).
Спочатку рейдова група побувала у Куковичах. Сонце ще не зійшло, проте на березі Десни природоохоронці розгледіли автомобіль. Підійшли до нього пішки, залишивши свою машину поодаль. Біля автівки догорало багаття, валявся мішок, навкруги був розкиданий одяг та інші речі.
Через декілька хвилин з’явилися рибалки. Вони йшли від однієї з приток Десни і несли сітки. Риба була ще у снастях. Браконьєри вибирали її уже під наглядом інспектора.
Виявилося, що за ніч у снасті потрапили більше сотні плотви, шість карасиків, дві щучки та один лин. Державний інспектор Чернігівдержрибоохорони по Менській дільниці Володимир Павленко оцінив збитки водному господарству України в суму близько 1300 гривень і склав відповідні протоколи. Улов і снасті були конфісковані. Браконьєрами виявилися троє менян.
Володимир Павленко запевнив, що риба, вилучена під час рейду, піде на корм утриманцям Менського зоопарку. А браконьєрські снасті передадуть на склад Чернігівдержрибоохорони.

Буде суд

За інформацією лінійного відділу міліції в річковому порту «Чернігів» УМВС України в Чернігівській області, браконьєри, затримані поблизу Кукович, завдали водному господарству України збитків більш ніж на 1000 гривень. Отже їм загрожує не адміністративне, а кримінальне покарання. Такий злочин карається штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років. Остаточне слово у справі має сказати суд.
Б’ють струмом, підривають, труять…
– Найбільше шкоди рибному господарству завдає рибальство із застосуванням електроструму, вибухових або отруйних речовин та різноманітних сіток, – розказує Володимир Павленко. – Досить часто люди приїжджають відпочити на природу, а заодно наловити риби, вкинувши до водойми декілька сіток. Потім, випивши, частину снастей забувають або не знаходять. У результаті нам доводиться витягати з води сітки, повні мертвої риби.

За електровудку – в’язниця

Кримінальний кодекс України передбачає покарання за незаконне заняття рибним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду і вчинене із застосуванням вибухових, отруйних речовин, електроструму або іншим способом масового знищення риби, або особою, раніше судимою за цей злочин. Караються подібні дії штрафом від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Де і коли рибалити можна

Головне державне управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Чернігівській області (Чернігівдержрибоохорона) повідомляє:

- У річках любительське рибальство дозволене з 30 травня.
- У новостворених водних об’єктах, а також в придатковій системі річок та інших водних об’єктах* любительське рибальство дозволено з 9 липня.
*Придаткові системи водойм – непроточні при найнижчому рівні води: протоки, гирла, озера та інші водойми, в тому числі ті, які тимчасово заливаються водою в період весняної повені.
Деякі правила любительського рибальства
- Рибальство на водоймах загального користування здійснюється безоплатно та без надання спеціальних дозволів.
- Рибальство дозволяється з берега або з човна, вудками всіх видів із загальною кількістю гачків не більше п’яти на рибалку та спінінгом.
- З водойми загального користування дозволяється вивезення риби в розмірі не більше трьох кілограмів, за винятком випадків, коли вага однієї рибини перевищує встановлену норму вилову.

Анекдот у тему

У вас підвищений тиск, – каже лікар пацієнту.
– Це наслідки риболовлі.
– Ну що Ви, риболовля, навпаки, заспокоює.
– Так то воно так, докторе. Але я ловлю рибу в забороненому місці.

Сергій Лавський, «Наше слово» |
Фото автора.







Теги:мена, електровудка, Чернігівдержрибохорона, Кримінал, кримінальна риболовля


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
www.sivergrad.org.ua "Сіверград - Чернігівський правий портал"
avatar